În vara lui 2018, o persoană stabilită în altă țară, mi-a trimis prin cont bancar suma de 20 mii euro, inițial cu titlu de ajutor pentru a-mi cumpăra un apartament, ulterior stabilind verbal, nimic scris, ca în martie 2019 revine în țară și de suma respectivă îmi cumpără o casă pe care o dețin. Persoana nu a venit, iar în la final de 2022, am vândut acea casă. L-am înștiințat despre acest fapt, spunând ca nu e mare problemă, ca acea suma rămâne avans pentru o altă casă pe care o dețin legal. S-a întors în țară abia anul acesta, dar nu mai vrea casă, vrea să îi returnez banii. Inițial am stabilit tot verbal un plan prin care aș putea să îi returnez acea sumă, de care nu dispun, dar după ce în timpul discuției s-a enervat și a adresat jigniri, am plecat. Nu mai sunt de acord să închei un acord de restituire a banilor, pentru ca intenția de a rezolva situația am avut-o, iar în tot timpul acesta, eu nu i-am îngrădit niciodată dreptul lui de a încheia un contract de vânzare și nici nu am impus vreo condiție. Consider ca nu se poate retine infracțiunea de înșelăciune, pentru ca am fost deschis tot timpul la discuții și soluții, dar in eventualitatea depunerii din partea lui a unei plângeri civile, pentru recuperarea sumei, cred ca termenul de prescriptie este depășit. Va adresez rugămintea de a analiza această situație și de a-mi comunica dacă abordarea mea este corectă. Mulțumesc!
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
termenul de prescriptie incepe sa curga de la data scadentei. Pt a fixa asta, trebuie stabilit titlul/ termenii acestui transfer.
Deci... daca va da in judecata pe parte civila, va trebui sa apelati la un avocat .
Pe parte penala, sigur, nu vad sanse.
dacă situația prezentată ,d-voastră o concretizați ca fiind un simplu împrumut nerestituit și asupra căruia s-a împlinit termenul de prescripție extinctivă,este adevărat că o asemenea actiune va fi respinsă. Eu dacă aș fi avocatul părtii adverse as pune întelegerea voastră în cu totul alți termeni.Să auzim numai de bine!
Ceva în genul că respectivul este procurator de fonduri cu care s-a achiziționat un imobil. Banii nu mai constituie nici ajutor(donatie) ,nici împrumut(care are o dată la care intervine prescriptia extinctivă. Devin altceva.