avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua, mama mea (86 de ani) a plecat din România ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua, mama mea (86 de ani) a plecat din România în 1979, ...

Bună ziua, mama mea (86 de ani) a plecat din România în 1979, la vârsta de 40 de ani. Încearcă să vadă dacă este posibil să-și activeze pensia, după ce a lucrat la Liceul nr. 1 de Matematică-Fizică din București, între 1964 și 1979. Este posibil acest lucru? Dacă este posibil, ce documente trebuie prezentate pentru a începe procesul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:02, 23 Iulie 2025
Da ,dacă stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani,
De ce nu si-a deschis drepturile la implinirea varstei de 57 ani, acum aproximativ 29 ani ?
Atunci conditia de stagiu minim era de 10 ani.
Acum este de 15 ani contributivi.
Pentru a contesta in instanta trebuie sa va adresati mai intai casei locale cu o cerere de deschidere drepturi.
Daca veti primi decizie de respingere pe aceasta o puteti contesta in instanta.
Procesul poate dura aproximativ 2 ani.
Pentru ce trebuie proces cand poate sa-si depune actele pentru pensionare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. o persoana care nu are stagiul complet de cotizare ... veronicam veronicam Buna ziua. O persoana care nu are stagiul complet de cotizare pentru pensionare, poate beneficia de reducerea varstei de pensionare pt ca a crescu doi copii:( ... (vezi toată discuția)
Pensionare ralucapascal ralucapascal Buna ziua, Lucrez din 1979 cu intrerupere 1981 - 1983. Sunt nascuta in 2 martie 1963. Cand pot iesi la pensie cel mai devreme? Cei doi ani de intrerupere ... (vezi toată discuția)
Cand ma pensionez daca nu am stagiul de cotizare complet? gstoian gstoian Mama mea are 57 ani, nascuta in 15.05.1958, angajata dupa cum urmeaza: 19.08.1976-26.04.1999[/b] ca bobinator. intre 26.04.1999-27.09.1999 a beneficiat de ... (vezi toată discuția)