Buna ziua,
Avand in vedere ca sunt pensionar, dar sunt si angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata, as dori o parere avizata cu privire la posibilitatea de a refuza plata CASS aferenta pensiei, tinand cont de faptul ca am calitate de asigurat platitor de CASS ca angajat cu contract de munca!
Multumesc!
costin_mentor
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Pe principiul de mai sus, si un om care are doua contracte de munca ar trebui sa plateasca CASS doar la unul (sau orice alte taxe vrea el, la alegere).
Nu cred ca este posibil.
Domnule Braun, logic aveti dreptate, dar cui ii pasa? Logica juridica difera de cea matematica, inginereasca, contabiliceasca. Statul se transforma in societate de asigurari dar fara contract de asigurari care sa stabileasca drepturi cu mod de calcul si obligatii, si poate schimba regulile jocului pe parcurs. Sa observam ca retinerea acestui CASS se face la sursa, adica Casa de pensii, si din cate stiu eu numai pentru partea CONTRIBUTIVA a pensiei. Nu vreau sa dezvolt. Asadar optiunea pensionarului in fata Casei de pensii nu conteaza, o poate exprima doar pe forumuri sau in discutii directe. . Cine obtine venituri din sursele precizate in Codul fiscal plateste CASS. Si eu sunt pensionar si nu am sa platesc ci o sa mi se retina CASS din pensie fara drept de opinie. Totodata mai activez pe PFI unde intr-adevar platesc CASS tot 10% din venituri. Discutam de venituri brute, nu nete. Daca veniturile din dobanzi bancare depasesc 6 salarii minime pe economie iar trebuie platit CASS de catre cine incaseaza. Asta e Codul fiscal, lege a tarii si care nu ne da mana sa nu o respectam. Nu sunt de acord dar nu am incotro. Succes!
CHKa
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
NU este dubla impunere . Dubla impunere este atunci cand taxezi aceeasi bani de doua ori , pentru aceeasi taxa . De exemplu , o persoana angajata in alt stat UE , care a ramas cu rezidenta fiscala in Romania . Plateste impozit pe salar in tara unde munceste , conform legislatiei fiscale de acolo . Daca si in Romania i s-ar impune sa plateasca impozit pe banii castigati , ar fi dubla impunere . Stim cu totii ca exista tratate intre tari ( nu neaparat UE ) pentru a se evita asta . Ca legea sa prevada ca veniturile se insumeaza si apoi se impoziteaza suma totala , asta inseamna globalizarea venitului . Ceea ce , firesc , implica necesitatea intocmirii unei declaratii de impunere ( de obicei , in tarile care folosesc aceasta metoda , la sfarsitul anului ) . Intamplator , am informatii din 2 tari UE , Spania si Belgia , tari care aplica impozitarea pe venitul global . Cei mai multi , apeleaza la contabili sau avocati care sa le intocmeasca - desigur , contra cost - , anual , aceasta declaratie , ca interpretarea legislatiei nu e la indemana oricui . Matematic , daca se retine CASS din salar , si se mai retine si din pensie , si din alte venituri , omul plateste in total tot aceeasi suma cat ar plati la suma globalizata , aplicand anumite deduceri ( pragul de 3000 lei la pensie , de 6 salarii la dobanzi , etc. ) . Nici mie nu-mi convine ca voi plati CASS , era frumos ( chiar daca cu totul anormal ) ca pensionarii puteau primi asistenta medicala , medicamente compensate , etc. gratuit . Doar ca sistemul medical ar trebui sa se finanteze din asigurarile platite , nu de la bugetul de stat . Ori , cu atat de putini contributori si atat de multi beneficiari , pur si simplu nu se poate . Cum am spus , nu-mi convine , dar inteleg DE CE se intampla asta .
gi-jane2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
E simpla treaba, e o singura impunere la 2 venituri. Aveti venit din pensie platiti, aveti venit din salarii, va supuneți legii si platiti raportat la el.