avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Executie silita pe o casa donata, dar cu actele in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Executie silita pe o casa donata, dar cu actele in regula la preluare

Buna ziua. Din nefericire o sa va deranjez cu o intrebare care prezinta putina complexitate, sper sa ma fac cat de cat inteles.

Tatal meu mi-a donat o casa in 2022 fara nici o problema in acte, nu avea litigii, cadastrul curat...absolut tot a fost impecabil. Recent aflu ca din cauza unui proces care il are cu anumit om de acum 10 ani, casa care mi-a donat-o este azi restrictionata de a o putea inchiria, vinde etc. si este posibil sa o pierd din cauza ca domnul din procesul cu tatal meu va invinge si doreste sa anuleze donatia sau sa ma execute silit pe mine. Repet ca in anul 2022 nu exista problema aceasta in actele pe care m-i le-a facut la notar.

Speta este urmatoarea, tatal meu este bolnav psihic de cand eram eu mic (delir, epilepsie, dubla personalitate, urme de elzheimer etc.) a fost pacalit de anumite persoane sa semneze niste acte in anul 2014 care l-a adus pe calea procesului iar eu simt repercursiunile lui (pe care nu le stiam si nici nu imi imaginam ca o sa am asa ceva).

As putea cu acte doveditoare dinaintea si dupa semnarii acelor acte din 2014 sa trag la raspundere notarii si persoanele care au dat OK-ul si au ajutat la pacalirea tatalui meu care nu avea discernamant? M-i se pare absurd ca eu sa raman pe strazi si fara nimic cand atunci cand am semnat de fata cu notari si avocati, toate actele erau curate, iar acum ma trezesc cu posibila executie silita.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Iulie 2025
ionutdobo, utilizator
Cel mai recent răspuns: ionutdobo , utilizator 19:00, 23 Iulie 2025
Eu nu sunt jurist , dar va atrag atentia asupra faptului ca , daca tatal dvs. era lipsit de discernamant cand a semnat acele “ acte “ , nu avea discernamant nici cand a semnat actul de donatie catre dvs. . Daca credeti ca acel act ar putea fi desfiintat , la fel si donatia ar putea fi desfiinta .
Nu este nici o problema in acest caz, sa fie desfiintate, este firul lucrurilor prea complicat...m-i se pare ca era de datoria notarilor sa specifice daca exista o problema in acte. Cel din 2022 la donatie a fost curat, am facut pe numele meu tot, lafel curat. Acum m-am trezit ca defapt cel care are proces cu tatal meu doreste sa ma execute pe mine acum (si se pare ca va reusii). As dorii sa ma sfatuiti daca pot sa merg pe urma notarilor/persoanelor din 2014 care au dat acceptul el neavand discernamant.
De ce , cand a facut donatia avea discernamant si inainte nu ??? Nici act valabil de donatie nu pot face cei fara discernamant … Eu nu va pot sfatui cum sa rezolvati problema , ca , asa cum v-am spus , nu sunt jurist . Dar , cu certitudine , nu pe dvs. va vor executa , presupun ca se va considera donatia ca facuta in dauna creditorilor ( ca stiati , si tatal , si dvs. de acel proces si - probabil - ati vrut sa salvati acea casa ) si se va desfiinta actul de donatie . Daca va fi asa , casa va intra din nou in patrimoniul tatalui si , daca va fi vorba de executat , pe dansul il vor executa . Bine ar fi sa mergeti cu toate documentele ( inclusiv cu cele medicale ale tatalui ) la un avocat , sa va sfatuiasca daca si ce ati putea face . PS . Daca tatal dvs. are un comportament normal in general , nimeni nu putea banui ca ar avea probleme , nici notarul . Greu de crezut ca veti putea demonstra lipsa discernamantului cu 11 ani in urma …
CHKa, utilizator
Da, multumesc. Banuiesc ca e super complicat. Dar cumva si eu trebuia sa stiu ca are proces (eu nu stiam)...am aflat recent. Iar lichidarea nu este facuta inaintea donarii, ci acum recent. Iar este absurd fiindca eu puteam sa o vand. Ce faceam dupa? Achitam eu in necunostiinta de cauza ceva? M-i se pare absurd.

CHKa a scris:

De ce , cand a facut donatia avea discernamant si inainte nu ??? Nici act valabil de donatie nu pot face cei fara discernamant … Eu nu va pot sfatui cum sa rezolvati problema , ca , asa cum v-am spus , nu sunt jurist . Dar , cu certitudine , nu pe dvs. va vor executa , presupun ca se va considera donatia ca facuta in dauna creditorilor ( ca stiati , si tatal , si dvs. de acel proces si - probabil - ati vrut sa salvati acea casa ) si se va desfiinta actul de donatie . Daca va fi asa , casa va intra din nou in patrimoniul tatalui si , daca va fi vorba de executat , pe dansul il vor executa . Bine ar fi sa mergeti cu toate documentele ( inclusiv cu cele medicale ale tatalui ) la un avocat , sa va sfatuiasca daca si ce ati putea face . PS . Daca tatal dvs. are un comportament normal in general , nimeni nu putea banui ca ar avea probleme , nici notarul . Greu de crezut ca veti putea demonstra lipsa discernamantului cu 11 ani in urma …

ionutdobo, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate ataca in instanta un contract de vanzare-cumparare? adysava83 adysava83 Tatal meu la varsta de 85 de ani a incheiat un contract de vanzare -cumparare cu fratele meu prin care ii vindea casa in care locuia. Tatal meu a murit la 88 ... (vezi toată discuția)
Nulitate contract de vanzare cumparare ana_panait ana_panait Buna ziua Am nevoie de ajutor pt a sti cum sa procedez si va rog sa-mi raspundeti la doua indoieli; faptul ca in incheierea de autentificare a contractului ... (vezi toată discuția)
Nelamurire melycanu melycanu Buna ziua! In urma retrocedarilor tatal meu(parinti mei sunt divortati din 1984) impreuna cu sora lui au primit bani si dividente...Am inteles ca sora lui la ... (vezi toată discuția)