avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCEDIU DE ODIHNA. Am functionat in anul scolar ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCEDIU DE ODIHNA. Am functionat in anul scolar 2024-2025 ca profesor invatamant ...

Am functionat in anul scolar 2024-2025 ca profesor invatamant primar pensionat la plata cu ora. In timpul anului scolar mi s-au acordat o parte din zilelele de concediu,, in timpul vacantelor. La sfarsitul anului scolar nu mi s-au mai acordat zilele restante de concediu, motivandu-se ca mi s-a incheiat contractul de munca. Mentionez ca nu aveam cum sa-mi iau toate zilele de concediu in timpul anului scolar, in care aveam contract de munca, pentru ca se suprapuneau cu activitatea didactica. Au ramas zile restante fara sa fie vina mea. Nu aveam cum sa le iau. S-a gasit un pretext pentru a nu plati zilele restante de concediu.oamenilor care muncesc cu adevarat desi nu era o suma colosala. si era dreptul meu specificat in Codul muncii.Am suportat greu discriminarea fata de colegii mei titulari, pentru ca am aceleasi studii ca si ei , am stat la scoala acelasi numar de ore , am desfasurat aceleasi activitati, impozitul pe salariu, CAS,, CASS s-au retinut la fel ( foarte mult) , dar drepturile sunt diferite. Mi se spune ca am avut si pensie. Da, dar statul nu mi-o acorda in mod gratuit. Am avut o vechime mare, am contribuit de-a lungul timpului foarte mult, 51 de ani, deci sunt banii retinuti din salariul meu., tot din munca mea. Eu nu fac parte din categoria celor care au primit salarii de sute de mii de euro sau lei, nu am facut delapidare sau evaziune, nu m-am sustras de la plata taxelor. Ar trebui ca in aplicarea reformelor oamenii sa fie tratati diferentiat. Ceea ce s-a facut acum este o mare nedreptate. Celui care nu a contribuit sau a contribuit foarte putin i s-a marit si pensia, i se acorda tot felul de ajutoare si o multime de facilitati astfel incat ajunge la acelasi nivel cu mine. Este descurajator.. Doresc sa fie reanalizate toate situatiile si sa se faca dreptate.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:38, 30 Iulie 2025
1. La incetarea c.i.m. nu mai aveti cum sa va luati zilele de CO neefectuate.

2. Pentru cei din sectorul bugetar , izlele de CO neefectuate. aferente anului 2025 nu se compenseaza in bani..este prevazut in OUG 156/2024.
Nu am avut cum sa iau zilele de concediu neefectuate in timpul anului scolar. Am luat concediu in toate vacantele, dar tot au mai ramas zile de concediu. Nu inteleg de ce mi se ia acest drept printr-un ordin fortat tocmai acum. Legea spune altceva.
OUG nr. 156 din 30 decembrie 2024
privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene
art. III
...
(5) În anul 2025, pentru personalul din instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, nu beneficiază la încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu de compensarea în bani a concediilor neefectuate aferente anului 2025.
Potrivit Codului muncii concediul de odihna se acorda tuturor celor care au desfasurat activitati in anul scolar 2024-2025. Eu am muncit pana au incetat raporturile de munca, nu dupa. Eu nu cer sa mi se acorde concediu de odihna dupa incetarea activitatii pentru ca nu am mai muncit dupa asta, ci pentru zilele lucrate inainte de a inceta activitatea. Nici macar nu au formulat corect ordinul cu niste prorogari ilegale. Nu respecta codul muncii. Fiecare da ordin dupa cum bate vantul. Nu stiau de unde sa ma ia bani si au bagat mana in buzunarul celor care muncesc, iar cei care au furat si au averi nemasurate se lafaie in continuare. Motivatiile lor sunt un pretext pentru furt din munca oamenilor. Este un abuz si este impotriva drepturilor omului.. Eu n-am intalnit nicaieri in lume sa muncesti si sa nu-ti acorde concediul de odihna in intregime. Este un furt grosolan. Concediul de odihna nu reprezinta o compensare ci un drept. Doresc sa-i dau in judecata pentru ca si-au permis sa incalce Codul muncii si drepturile omului.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2025
emilia.popoiu@yahoo.com, utilizator
Nu este Ordin ci Ordonanta de Urgenta care are puterea unei legi ..Puteti actiona in instanta , intrucat accesul este liber la justitie .

Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata drepturi restante din 2024,la încetarea activității,cu ... anasantes34 anasantes34 Plata drepturi restante din 2024,la încetarea activității,cu ocazia pensionarii. Am depus cerea de ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna - in cazul suspendarii contractului ... Cocollino Cocollino Buna, Lucrez in sectorul bugetar si din toamna, intentionez sa fac o reconversie profesionala, motiv pt care doresc sa imi suspend contractul de munca pe ... (vezi toată discuția)
Concediul neefectuat pe 2025 nu se compenseaza la incetarea contractului ... jojo jojo Concediul neefectuat pe 2025 nu se compenseaza la incetarea contractului cf.OUG 156/2024.Poti da CO pe 2025 in conditiile neefectuarii CO pe 2023,2024? (vezi toată discuția)