avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... penalizare din salariu/40 de ore taiate din salar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

penalizare din salariu/40 de ore taiate din salar

Buna ziua,
Solicitam ajutor!:((X-(#-o:help:
Trimit acest mesaj in numele persoanelor angajate intr-o unitate scolara, mai exact filiala a unei structuri "mama", la o distanta de aprox. 100 Km una de cealaltă, nu știm la cine sa apelam sa aflam conform care-i baze legale, domnul director a hotărât sa retina din salariu, mai exact sa nu plătească, pe motiv ca nu s-au semnat în condica. Menționez că condica a fost luată din unitatea școlara, sus amintita, în prima săptămâna din luna decembrie, pe motiv ca trebuie verificata, cum domnul director nu se poate deplasa intre doua localități aflate in același județ, a dat dispoziție unei persoane "de încredere" sa-i înmâneze condica personal. Condica fiind readusa in unitatea noastră în data de 07.02.2010, fiind necompletata, Responsabilului de condica i-a luat 4 zile sa o întocmească, iar noi nu am avut la dispoziție decat 3 zile sa o semnam, după care a fost luată. Evident ca doar o parte dintre noi au reușit sa o semneze. Dupa câteva zile ni s-a adus la cunostințe în scris, ca "orele nesemnate, în condica nu vor fi neplătite", toți la început am crezut ca-i doar o gluma, unii am semnat de teama, alții dintre colegi au refuzat sa semneze, toți am motivat verbal ca nu-i corect ce se întâmpla, dar nu am fost luați în seama, întrebat directorul a spus ca în Regulamentul de Ordine Interioara pe care ni l-a adus la cunostințe si pe care l-am semnat este specificat un articol în care este prevazut neplata orelor nesemnate în condica . Este o practica în școala noastră ca directorul sa dea dispoziție asupra condicii, pe motiv ca o verifica in unitatea de unde coordonează si organizează activitatea școlii unde lucrez , asa ca însărcinează persoana responsabila cu procesul instructiv-educativ, sa-i raporteze tot ce se întâmpla in școala, inclusiv o însărcinează cu luarea condicii din unitate. Precizez ca sunt tăiate/ neplătite pe fisele de plata intre 16-40 ore ( ore ce figurează în rubrica CFS), in dreptul rubricii ORA NORMA avem 160, Ore lucrate 120, in luna ianuarie, nespecificând suma exacta reținuta #-o. Toate aceste lucruri pot fi dovedite, inclusiv faptul va noi ne-am ținut orele conform orarului școlar. Cu stima, asteptam raspunsul dumneavoastra :help:
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:13, 15 Februarie 2010
In orcice unitate Statele de plata se intocmesc in baza pontajelor, iar pontajele in ba za Condicii de prezenta. Semnarea unei condici ia cateva secunde.
Condica de prezenta,acolo unde se mai uziteaza,este semnata la venire si la plecare.

Daca la dvs. exista aceasta "joaca" cu aceasta condica ,nu mi se pare normal, si ar trebui semnalat acest aspect,astfel incat sa se gaseasca o metoda reala si corecta de evidentiere a prezentei la locul de munca.
Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
Daca in R.I. al unitatii este prevazut asa ceva atunci este mai greu de recuperat banii opriti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condica de prezenta tamas_letitia tamas_letitia Directorul unei institutii este obligat sa semneze condica de prezenta sau nu?Care este legea care scrie ca nu este obligat sa semneze condica? (vezi toată discuția)
Contestare ore de munca nemotivate lidero lidero Cum pot contesta faptul ca am fost pontat cu un numar de ore nemotivate, in conditiile in care firma nu dispune de un sistem de pontare electronic (ex.: cu ... (vezi toată discuția)
Retinere ore nesemnate in condica geanina_ipate geanina_ipate Buna ziua, As dori sa stiu daca directorul unei unitati de invatamant are dreptul de a retine orele din ziua precedenta care nu au fost semnate in condica, ... (vezi toată discuția)