Buna ziua
Legea 196/2018, spune, in art 31 ca:
-.proprietarul este obligat să permită accesul atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament
- proprietarul care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor este despagubit de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.
Fondul de reparatii se distribuie pe cota-parte indiviza (adica in functie de suprafata apartamentului) tuturor proprietarilor din bloc.
Daca s-ar face cum spuneti dvs, la fiecare proprietar (ca dvs aveti marmura, altul poate are granit sau travertin, altul panouri de faianta de 2,5 metri facute pe comanda in Italia etc...) atunci costul total al lucrarii ar creste foarte mult. Acest cost va fi suportat, conform cu cota-parte indiviza, de toti proprietarii, adica inclusiv de dvs. Asa ca, intr-un final, veti ajunge oricum sa va platiti lucrarea, poate chiar mai mult daca aveti un apartament mai mare si vecinii au lucruri mai scumpe.
Rigipsul e o varianta mult mai buna, eventual pe suport mobil care sa poata fi indepartat usor in cazul in care mai este nevoie de interventii pe viitor. Blocul fiind vechi, acum se schimba pluviala, dar maine poate fi vorba de una dintre coloanele de apa calda sau rece sau cea de scurgere.
Multumesc pentru raspuns. Rezolvarea pare simpla, in realitate lucrurile sunt mai complicate. Teava cu pricina trece prin wc si nu exista guri de vizitare, masti, nise, etc. Trebuie spart peretele! Numai ca pe acest perete eu am un bazin de wc incastrabil, cu masca de rigips, placata cu marmura. Toate acestea trebuie inlaturate. Asociatia spune ca ei vor repara peretele si vor cara molozul. Asta inseamna ca dupa reparatia lor, eu va trebui sa reiau santierul sa aduc wc la starea la care a fost. Este corect sa suport tot eu si aceste reparatii?
Buna ziua
Rezolvare din pacate nu este simpla, stiu foarte bine ce presupune renovarea si cat de greu este sa gasesti materiale de calitate si meseriasi care sa faca o treaba buna. Nu mai vorbesc de praf, murdarie si timp pierdut.
Si noi am trecut prin acelasi lucru, cand am schimbat toate coloanele (apa calda/apa rece/canalizare/pluviala) de la ambele bai plus bucatarie.
Problema este ca asociatia sunteti tot dvs, proprietarii. Legal, asociatia este obligata sa va despagubeasca din fondul de reparatii. Insa la acel fond de reparatii contribuiti si dvs in calitate de proprietar, in functie de cota-parte indiviza.
Cum lucrarea trebuie facuta in toate apartamentele, inseamna ca toti proprietarii ar trebui despagubiti. Acea despagubire ar fi platita la fondul de reparatii de aceeasi proprietari care trebuie despagubiti. Deci e ca si cum v-ati muta banii din buzunarul stang in cel drept, in cazul asta prin fondul de reparatii. De asemenea, daca alti vecini au lucruri si mai scumpe, veti plati mai mult decat numai reparatia dvs. Trebuie sa luam in calcul si faptul ca lucrarile facute cu firme specializate sunt mult mai scumpe decat cele facute in regie proprie.
Asa ca, practic, in cazul unor astfel de lucrari, cea mai practica si logica abordare este ca fiecare sa isi faca reparatiile necesare.
Nu e bine cand se intampla asta, dar astea sunt conditiile statului la bloc, mai ales in blocurile vechi unde instalatiile si-au atins de mult durata estimata de functionare.