avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... M-am căsătorit și soțul vrea sa ma treacă și pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

M-am căsătorit și soțul vrea sa ma treacă și pe mine proprietara ...

Bună.m-am căsătorit și soțul vrea sa ma treacă și pe mine proprietara cu el pe casa,care este construita înainte de căsătorie. Cat costa la notar și ce acte trebuie?Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:52, 31 Iulie 2025
cum nu se poate încheia un contract de v-c, deoarece vânzarea -cumpărarea între soti este interzisă,va trebui să încheiati un act de donatie.Costul unui act de donație la notar variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv valoarea bunului donat, tipul de proprietate și onorariul notarial. Pe lângă onorariul notarial, mai pot exista taxe de intabulare în Cartea Funciară și alte taxe, în funcție de caz. . Atentie donatiile între soti sunt revocabile în timpul căsătoriei.
Ultima modificare: Joi, 31 Iulie 2025
Vasile Braun, Avocat
6 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vasile Braun:
cum nu se poate încheia un contract de v-c, deoarece vânzarea -cumpărarea între soti este interzisă

În prezent, conform noului Cod Civil, soții pot încheia contracte de vânzare-cumpărare între ei, având ca obiect atât bunuri imobile (apartament, casă, teren), cât și mobile (mașină, bijuterii, tablouri) . În acest sens, art. 317 din actualul Cod Civil prevede că fiecare soţ poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soţ sau cu terţe persoane.

deci vanzarea intre soti nu e interzisa, doar ca pt o vanzare , trebuie sa schimbati in prealabil regimul matrimonial in cel al separatiei de bunuri ca bunul sa fie propriu, si sa aveti si banii.
Dvs insa, nu vreti sa cumparati, ci vreti degeaba
Ce puteti face, nu va recomand o donatie pt ca sotul se poate suci si revoca donatia pe perioada casatoriei daca il suparati , ci puteti schimba regimul matrimonial in cel al comunitatii conventionale, incheiati o conventie la notar prin care sotul include casa in comunitatea de bunuri.
Deci, notarul va descurca cu asta si tot acolo aflati si costurile.
regimul matrimonial se poate schimba la un an de la casatorie.
Ultima modificare: Joi, 31 Iulie 2025
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri comune versus bunuri proprii Lili_Stefan Lili_Stefan Buna ziua. Imi puteti spune care este cea mai simpla varianta de a transfera bunurile proprii ale sotului in masa comuna a bunurilor familiei.Sotul este de ... (vezi toată discuția)
Adaugare sotie pe contract apartament Ciprian001 Ciprian001 Buna ziua, Acum un an am cumparat un apartament dar nu eram casatorit cu logodnica cu care m-am casatorit anul acesta in Iulie, motiv pentru care la vremea ... (vezi toată discuția)
Contract VioletaC VioletaC Buna ziua!Vreau sa va cer sfatul in urmatorea problema.Vreau sa ma casatoresc cu o persoana.Persoana respectiva are un apartament si o casa la tara.In schimbul ... (vezi toată discuția)