avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Carte de Identitate - Luare in spatiu
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Carte de Identitate - Luare in spatiu

Carte de Identitate - Luare in spatiu

Buna ziua, am o intrebare legata de "luarea in spatiu". Eu m-am intors in Romania, sunt plecat de aproape 34 de ani. Am avut pasaport de plecare definitiva din 1990 de fapt, iar legea la acea data era ca Buletinul de Identitate se preda autoritatilor la primirea pasaportului cu domiciliul in straintatate, deci eu nu mai am decat Certificat de Nastere si Pasaport in acest moment.

Din cate inteleg, pentru a imi face Carte de Identitate, am nevoie de o adresa. Perfect, tocmai ma uit sa inchriez un apartament. Insa, in momentul in care mentionez ca am nevoie, pe langa contract cu ANAF, si de "luare in spatiu", proprietarii se sperie crezand ca voi capata ceva drepturi in plus sau le voi face probleme.

In Canada, unde am stat, nu exista acest concept de luare in spatiu de catre proprietar, deci odata ce ai contractul, ai obligatia de a te prezenta la autoritati, cu contractul respectiv si de a anunta schimarea adresei in maximum 10 sau 15 zile, dupa care permisul de condus si cartea de sanatate vor fi trimise, pe noua adresa prin posta

Pe mine nu ma intereseaza foarte mult rezintenta vs flotant, insa banuiesc ca, ca sa ai viza de flotant, iti trebuie prima oara o adresa de resedinta, deci oricum nu scap de problema asta.

Nu inteleg ce trebuie sa fac in situatia asta, sa stau fara Buletin / Carte de Identitate, sa stau la hotel si sa imi cumpar apartament, cred ca ceva imi scapa, cum pot primi Buletin/C.I. fara sa trec prin chestiile astea?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cristian_CDN , utilizator 11:46, 2 August 2025
Buna ziua,
Exista posibilitatea eliberarii unei carti de identitate cu mentiunea „fara acte spațiu”.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă aveți contract de închiriere înregistrat la ANAF se emite carte de identitate fără a fi nevoie de prezența și acordul prorpietarului.
Va multumesc pentru mesaj, este informatia corecta.

Ieri am fost la Evidenta Populatiei Sector 6 si am intrebat despre situatia asta. Mi s-a raspuns ca din punct de vedere al adresei pentru C.I. sunt 2 optiuni:
1. Contract inregistrat la ANAF (online + printout sau stampila pe contract) fara sa fie nevoie de proprietar
SAU
2. Optiunea de luare in spatiu

Eu am crezut ca este nevoie de ambele, din informatiile de pe internet dar este vorba fie de una sau alta din cerinte.

Desi nu mi s-a spus explicit, eu cred ca este vorba de urmatorul lucru:

1. Contract inregistrat la ANAF (la fel ca si in Canada, desi acolo nu trebuie neaparat inregistrat la CRA, asta e treaba proprietarului sa fie in regula cu taxele) - totul bun si se aplica persoanelor care fac contract pentru inchirierea locuintei.
SAU
2. Luare in spatiu (in lipsa contractului de inchiriere) care probabil se aplica cazurilor in care nu este perceputa o chirie, exemplu: o ruda sau cunostinta care sta la proprietar fara a plati chirie

Multumesc,
Cristian

georgiana.td a scris:

Dacă aveți contract de închiriere înregistrat la ANAF se emite carte de identitate fără a fi nevoie de prezența și acordul prorpietarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie complicata de luare in spatiu Fedayna Fedayna Situatie de luare in spatiu Buna ziua, Am o proprietate in care am lasat pe cineva sa locuiasca ca sa aiba grija de casa, fara chirie. Persoana ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate ContSters264953 ContSters264953 cum pot sa schimb actul de identitate daca stau in chirie, ce domiciliu sa apara pe actul de identitate? proprietarul a-mi ofera flotant, dar eu am nevoie de ... (vezi toată discuția)
Viza de flotant ContSters94625 ContSters94625 stiti cumva ce acte am nevoie pentru viza de flotant in Bucuresti? este necesara prezenta proprietarului la sectia de politie sau pot sa duc contractul de ... (vezi toată discuția)