avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Conditiile de iesire la pensie la limita de varsta ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Conditiile de iesire la pensie la limita de varsta pentru persoanele incadrate in grad de handicap

Buna ziua,
am tot citit pe aici diferite discutii dar nimeni nu spune clar si sigur cum se aplica acest demers.
haideti sa lamurim care sunt conditiile de iesire la pensie la limita de varsta pentru persoanele care sunt incadrate in grad de handicap:
1-obligatoriu certificat de handicap permanent si nerevizuibil (f.important)
2-exemplu clar , ai lucrat in conditii de handicap accentuat din 2011 iar in 2025 ai implinit 55 de ani cu un stagiu de cotizare de 34 ani total.
deci in conditii de handicap sa lucrat 14 ani, si acum intrebarea este.!
Se poate iesi mai devreme la pensie pentru limita de varsta conform art. 52 din Legea nr. 360/2023.????
trebuie sa ai cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare contributiv ,adica 23 ani si 4 luni.
SAU trebuie sa ai 23ani si 4luni lucrate din cei 34 contributivi, in conditii dovedit cu certificat de handicap accentuat??
tinand cont de faptul ca la accentuat se dau puncte suplimentare de 0.25/luna lucrate in perioada cat ai avut conditia de handicap, dovedit cu certificat de incadrare.
deci cum este pana la urma , putem lamurii situatia acesata?
astept raspunsuri dvs.!
va multumesc!

Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 13:59, 1 August 2025
Punctajul suplimentar pentru munca in conditii de handicap nu are legatura cu reducerea varstei . Trebuie sa existe doua treimi din stagiul complet de cotizare IN CONDITII DE HANDICAP . Deci , 23 ani si 4 luni cu acel handicap , care poate fi dovedit . In documentul eliberat de Comisia de handicap in vederea iesirii la pensie , trebuie sa fie trecuta data ivirii handicapului . De exemplu , o persoana care are - documentat - un handicap din nastere , dar nu a cerut certificat de handicap decat mult mai tarziu . Acesta - limpede - muncind numai in conditii de handicap, va avea nevoie doar de fractia din stagiu complet pentru reducerea varstei . Din exemplul dvs. , persoana respectiva nu beneficiaza de reducerea varstei , daca ivirea handicapului a fost in 2011 .
Ultima modificare: Vineri, 1 August 2025
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie cu handicap accentuat Florina Flori Florina Flori Buna ziua,am varsta de 52 de ani și am handicap din 2005,din 2014 am certificat de handicap accentuat,am cotizat la stat 30 de ani,credeti ca as putea ieși ... (vezi toată discuția)
Răspuns cnpp valer67 valer67 Bună seara! Va întrebam aseară și țin sa va multumesc pentru răspunsul prompt oferit, dacă în condițiile unui stagiu de cotizare astăzi de 34 ani, ... (vezi toată discuția)
Bună ziua .ce știți de pensionarea la limita de varsta in ... Marius Bote Marius Bote Bună ziua .Ce știți de pensionarea la limita de varsta in condițiile art. 52 alin 2 din Codul Muncii ? Persoane cu handicap accentuat. Am făcut cerere ... (vezi toată discuția)