avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am dezbatut succesiunea in instanta si procesul a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am dezbatut succesiunea in instanta si procesul a durat ...

Buna ziua
Am dezbatut succesiunea in instanta si procesul a durat 3 ani. Cand am aflat de deces, trecusera cativa ani de la decesul rudei, dar nu am stiut de deces, dar de cand am aflat, acum 3 ani, am platit intretinerea la zi, impozitele, cheltuielile facute de primarie cu inmormantarea. Acum, cand am comunicat la bloc ca s-a incheiat procesul de succesiune, au trecut la intretinere onorariu avocat recuperare debite, fara sa ne fi anuntat de la inceput ca avem aceasta datorie. Administratorul si presedintele nu ne-au permis pana acum accesul in apartament, dar acum cand am intrat am constatat ca au golit casa, inclusiv acte si obiecte personale. Nu au explicat de catre cine a fost golit apartamentul si de ce, dar au pretins si o suma pentru acest lucru. Intrebarea este daca mostenitorii sunt datori sau nu cu onorariul avocatului si cheltuiala de golire a apartamentului, cand nu stim daca a avut loc vreun proces, impotriva cui, cand si cum s-a solutionat, deoarece nu ni se spune. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 19:35, 1 August 2025
Buna ziua

Conform legii 196/2018, art 28, aveti dreptul de a contesta in scris suma in termen de 10 zile de la afisare. Contestatia o adresati presedintelui asociatiei, nu administratorului. Presedintele are la randul sau obligatia legala sa va raspunda, in scris. in termen de maxim 10 zile.

Sfatul meu este sa trimiteti o scrisoare recomandata, cu confirmare de primire si continut declarat presedintelui asociatiei in care sa cereti explicatii pentru acea suma. Este obligatia lui legala sa va raspunda.

De asemenea, nu-mi dau seama in ce calitate presedintele/administratorul a golit acel apartament.

Presedintele/administratorul nu au cum sa va impedice accesul in apartament si nu e nevoie sa dovediti cine sunteti.

Mostenitorii sunt responsabili si pentru datoriile defunctului (in limita a ceea ce au mostenit). Asta e devarat. Insa aceste datorii trebuie probate/dovedite. De asemenea e posibil ca unele sa se fi prescris deja (daca sunt mai vechi de 3 ani de exemplu).
Situatia este complexa din ce relatati. Daca nu stiti unde sunt bunurile, inseamna ca au fost furate si trebuie sa va adresati politiei. In legatura cu platile, cel care mosteneste pe defunct, ii mosteneste si datoriile.
Ar trebui notificata Asociatia de Proprietari sa acorde detalii si explicatii.

IacobV a scris:

Buna ziua
Am dezbatut succesiunea in instanta si procesul a durat 3 ani. Cand am aflat de deces, trecusera cativa ani de la decesul rudei, dar nu am stiut de deces, dar de cand am aflat, acum 3 ani, am platit intretinerea la zi, impozitele, cheltuielile facute de primarie cu inmormantarea. Acum, cand am comunicat la bloc ca s-a incheiat procesul de succesiune, au trecut la intretinere onorariu avocat recuperare debite, fara sa ne fi anuntat de la inceput ca avem aceasta datorie. Administratorul si presedintele nu ne-au permis pana acum accesul in apartament, dar acum cand am intrat am constatat ca au golit casa, inclusiv acte si obiecte personale. Nu au explicat de catre cine a fost golit apartamentul si de ce, dar au pretins si o suma pentru acest lucru. Intrebarea este daca mostenitorii sunt datori sau nu cu onorariul avocatului si cheltuiala de golire a apartamentului, cand nu stim daca a avut loc vreun proces, impotriva cui, cand si cum s-a solutionat, deoarece nu ni se spune. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am achizitionat de 3 luni o garsoniera in sectorul ... nicoletanetedu nicoletanetedu Buna ziua, Am achizitionat de 3 luni o garsoniera in sectorul 3 iar acum am inceput sa o renovez, deoarece in interior erau doar peretii. Doresc de ... (vezi toată discuția)
Restante asociatia proprietar claudieta claudieta BUNA ZIUA. Am o matusa care a decedat in2014.am aflat dupa3ani.neamurile ne au ascuns acest fapt.presedintele asociatiei locatari a facut demersurile legal ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu asociatia de proprietari gabriela radulescu gabriela radulescu Buna seara,revin cu o problema.o persoana are restanta la intretinere de 6000 ron si suma de 5200 ron in litigiu conform listei de intretinere de la ... (vezi toată discuția)