avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Onorariu notar recuperabil?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Onorariu notar recuperabil?

Bună ziua.
Eu, mama și fratele meu am decis de comun acord să suspendăm dosarul succesoral al tatălui meu, exact la un an de la deces cu intenția de a-l repune pe rol după clarificarea unor probleme.
Noi am apucat să plătim la deschidere succesiune toată suma percepută de notară pentru succesiune. Complet.

Am întrebat și rugat notara sa suspende dosarul și să ne spună cum procedăm în continuare deoarece dorim să recuperăm banii plătiți, sau cel puțin o parte. Răspunsul dânsei este ca banii nu se mai pot restitui deoarece a raportat la ANAF și a plătit impozite.
Întrebare: este legal așa ceva? Fără dovezi, absolut nimic? Cum procedăm în continuare?
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 August 2025
DAlina81, utilizator
Cel mai recent răspuns: DAlina81 , utilizator 23:37, 4 August 2025
Păi..nu ați primit chitanță/bon?
Ba da, bineînțeles.
M-a surprins răspunsul ei fără nicio lămurire, absolut nimic.
Cum e posibil așa ceva? Nu trebuie să justifice nimic față de noi, clienții?
Pai ziceti ca v-a justificat. Care e treaba notarului daca v-ati răzgândit? Cand o sa dezbateti probabil ca mai platiti atunci o diferenta
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atunci aveți dovezi. De ce spuneți ca nu aveți?
Sumele încasate sunt pentru verificările și acțiunile pe care le-a intreprins notarul până să vă răzgânditi.
Mai exact, ați plătit pentru ce s-a făcut până atunci.
Verificările la Camera Notarilor Publici (dacă procedura succesorala a mai fost deschisa la alt notar), verificarile la Registrul Național Notarial de Evidenta a Opțiunilor Succesorale (dacă sunt moștenitori care au acceptat moștenirea sau au renunțat), la Registrul Național Notarial de Evidenta a Liberalitatilor (dacă defunctul a făcut vreo donație în timpul vieții sau dacă a lăsat testament), la Registrul Național Notarial al Regimurilor Matrimoniale (dacă defunctul a încheiat vreo convenție matrimoniala), la Registrul Național al Creditorilor (dacă defunctul avea datorii și creditori personali), plus consultația notarială, calculul taxelor, audierea martorilor, redactarea încheierii finale, pe care nu ați mai semnat-o și redactarea încheierii de suspendare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 August 2025
raluk0207, utilizator
Mulțumesc
Ultima modificare: Marți, 5 August 2025
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune niina niina buna sera pentru o succesiune in care partile nu se inteleg este obligatoriul sa merg la notar, inainte de a deschide succesiune in instanta? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Vrem să dezbatem moștenirea dar nu știm unde sunt ceilalți moștenitori, nu s-a ținut legătura cu ei. cum procedăm? babi2437 babi2437 Buna ziua. Socra mea are un teren agricol unde sunt 4 mostenitorii. Vrem sa dezbatem mostenirea dar nu stim unde sunt ceilaltii mostenitorii. Nu sa tinut ... (vezi toată discuția)
Succesiune - mostenitor unic lianeamtu lianeamtu Buna ziua, sunt unic mostenitor (singurl copil) al parintilor mei, tata decedat acum 20 ani , mama acum o luna. Va rog sa aveti amabilitatea a-mi spune daca ... (vezi toată discuția)