avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1142 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am un proces de stabilire a pensiei alimentare în ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am un proces de stabilire a pensiei alimentare în ...

Bună ziua!
Am un proces de stabilire a pensiei alimentare în România. Tatăl copilului locuiește și lucrează în SUA, iar eu nu am acces la veniturile lui reale. Din ce știu, procentul standard este 25% din venitul net, dar dacă venitul nu se dovedește, instanța calculează la salariul minim din România.

Întrebarea mea este:
Pot solicita instanței să stabilească 25% din venit, dar nu mai puțin de o sumă fixă (ex: 600 RON/lună), astfel încât copilul să fie protejat dacă tatăl declară venit zero? Ați întâlnit hotărâri în care s-a admis această formulă? Procent+minim garantat!?

Mulțumesc mult pentru orice răspuns sau exemplu concret!
Ultima modificare: Duminică, 3 August 2025
kimchi, utilizator
Cel mai recent răspuns: kimchi , utilizator 18:46, 4 August 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, sunt multe hotărâri asa , 1/4 din salariul lui net ,dar nu mai putin de 1/4 din salariul minim net, dar din Romania. Problema e pe mai departe, cum il obligati sa plătească. Stiti unde locuiește, cu ce se ocupa etc?
Ultima modificare: Duminică, 3 August 2025
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

gi-jane2 a scris:

Da, sunt multe hotărâri asa , 1/4 din salariul lui net ,dar nu mai putin de 1/4 din salariul minim net, dar din Romania. Problema e pe mai departe, cum il obligati sa plătească. Stiti unde locuiește, cu ce se ocupa etc?

Da, știu unde locuiește și cu ce se ocupă. Inițial am crezut că pot alege doar între procent sau sumă fixă, dar am aflat ulterior că pot cere procent + minim garantat, ceea ce mi se pare mai sigur. Mulțumesc pentru clarificări! Sper ca, prin convențiile existente, să pot pune în aplicare hotărârea sau cel puțin voi încerca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de intretinere, stabilirea cuantumului eu1983 eu1983 Buna ziua , Care este procentul pe care un judecator il acorda ca pensie intretinere minor de 3 ani si care ar fi mijloacele sau motivele pt care persoana ... (vezi toată discuția)
Pot obține recalcularea pensiei de întreținere începând cu anul 2011 și până la data pronunțării hotărârii? Lolajimbita8 Lolajimbita8 Bună ziua.Am următoarea speță la are aș dori să îmi dați un răspuns legal. Sumt divortat din anul 2011 si am o fată în vârstă de 11 ani. Prin ... (vezi toată discuția)
Procent sau suma fixa pentru pensie e intretinere ariana21 ariana21 Buna seara...Cat e 1/4 venit minim pe economie in anul 2009? am o hotarare definitiva si nu stiu cati bani treb sa primesc in fiecare luna...mentionez ca ... (vezi toată discuția)