avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... La parterul blocului în care locuiesc funcționează ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

La parterul blocului în care locuiesc funcționează un bar ...

Bună ziua!
La parterul blocului în care locuiesc, funcționează un bar, ce până de curând avea program de funcționare până la ora 23.
Cu mențiunea ca locuiesc la etajul 1, zilele trecute, m-a sunat proprietarul să îmi spună că de l-a primărie i s-a emis autorizație cu program de funcționare non stop și să îi dau semnătură.
Am mers la primărie, la autorizații și i-am spus domnului ca eu nu semnez pe program non stop.
Mi-a răspuns ca nu este nici o problema, ca barul poate funcționa oricum non stop fără semnătura mea, deoarece prin construcția blocului, a fost prevăzut cu spații comerciale și nu ca apartament.
Atât cat am reușit să găsesc ca și prevederi, îmi pare ilegal.
Ma puteți ajuta vă rog frumos cu un răspuns concret în acest sens?
Vă mulțumesc anticipat!
Zi frumoasă!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 11:25, 4 August 2025
E un abuz al functionarului care v-a spus o asemenea trasnaie si nu numai de la dvs. trebuie aviz, daca e vorba de asociatie de proprietari.

Articolul 40
(1) Schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, prezente în proiectul inițial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării.
(2) Odată cu acordul menționat la alin. (1), proprietarii direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării și proprietarul care solicită acordul pentru schimbarea destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință semnează și o convenție cu privire la declararea activității care se va desfășura în spațiul respectiv, precum și numărul de persoane în funcție de care vor fi calculate cheltuielile pe număr de persoane.
(3) O copie a convenției prevăzute la alin. (2) se înmânează președintelui asociației de proprietari în vederea anexării acesteia la acordul de asociere.
[ link extern ]

Pe de alta parte :
Articolul 2
Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
...............................
26) tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
[ link extern ]

Puteati chema politia si pina acum, pe baza legii 61/1991, daca programul era pina la ora 23, dat fiind faptul ca orele de liniste de noapte incep de la ora 22.
Ultima modificare: Luni, 4 August 2025
latka, utilizator
Chiar dacă blocul prin construcție a avut prevăzută partea de parter ca spațiu comercial, legislația este aceiași sau există alte reglementări în acest sens?
Pentru ca, aceasta a fost justificarea funcționarului public, în apărarea dumnealui de a emite autorizația de funcționare non stop pentru bar.
Mai menționez ca barul funcționează din 2010, însă era cu program până la ora 23, iar de anul acesta, a fost solicitată cerere pentru autorizație de funcționare cu program non-stop.
Mulțumesc!
Ultima modificare: Luni, 4 August 2025
OrjogMaria, utilizator
Destinatia ca spatiu comercial arata doar ca acolo se desfasoara o activitate comerciala. Autorizatia de functionare de la primarie se da pentru tipul de activitate comerciala, nu ca acolo s-ar putea face si orice alta activitate comerciala. (discoteca, fabrica de marmelada, cabinet medical etc).

Nu stiu exact ce alte reglementari cautati, astea pe care vi le-am prezentat sunt arhisuficiente sa:
- dati in judecata functionarul public pentru emiterea unei autorizatii care incalca o lege (61/1991), dat fiind faptul ca activitatea se desfasoara intr-un bloc de locuinte
- chemati politia ori de cite ori se incalca acele ore de liniste

Pentru clarificari suplimentare si alegerea unei cai de atac, angajati un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. la parterul blocului în care locuiesc la etajul ... mirina009@gmail.com mirina009@gmail.com Buna seara. La parterul blocului în care locuiesc la etajul 1, se afla spatii comerciale, din construcție. Sub dormitorul meu funcționează o pizzerie, pe ... (vezi toată discuția)
Spatiu comercial cecalecean daniel cecalecean daniel Buna detinem din anul 1999 un spatiu comercial situat la parterul unui bloc,parterul este in intregime cu sptii comerciale,si pana anul acesta autorizatia de ... (vezi toată discuția)
Spatiu comercial parter bloc - functionare non stop fara acordul vecinilor radubogdan24 radubogdan24 Buna ziua, Va deranjez cu 2 intrebari legate de problema spatiilor comerciale de la parterul blocurilor si functionarea acestora in raport cu persoanele cu ... (vezi toată discuția)