avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Doresc să-mi înființez un PFA. Sunt obligat să ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Doresc să-mi înființez un PFA. Sunt obligat să închei contracte ...

Doresc să-mi înființez un PFA . Sunt obligat să închei contracte pentru plata CAS și CASS și să le plătesc,indiferent daca obțin venituri mai mici sau deloc pe o anumită perioada de timp?
Cel mai recent răspuns: silvium09 , utilizator 15:51, 5 August 2025
Buna ziua

1. baza de calcul o reprezinta veniturile anuale. Depinde deci pe ce perioada estimati ca nu veti obtinute venituri.
2. CAS este optional daca veniturile anuale sunt sub 12 salarii minime brute pe economie
3. CASS este obligatoriu daca castigati mai mult de 6 salarii minime brute pe economie.
4. CASS nu este datorat daca castigati sub 6 salarii minime brute pe economie daca platiti CASS din alta activitate (cum ar fi salariul)
5. Daca nu sunteti nici salariat, nici nu platiti CASS din alta activitate si din PFA obtineti anual venituri sub 6 salarii minime brute pe economie atunci datorati CASS 10% din 6 salarii minime brute pe economie.
Mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas/cass declarație unica 2019 pobosa pobosa Bună, Am observat niște câmpuri noi în declarația unica pe 2019, mai exact la calculare CAS/CASS sunt câmpuri obligatorii și care nu accepta valori ... (vezi toată discuția)
Trebuie să plătesc cas si cass 00Monica42 00Monica42 Sunt angajat la o firma de unde iau salariul si care imi plătește contribuțiile sociale . Am un apartament inchiriat, pe tot anul 2018,cu contract si o ... (vezi toată discuția)
Cas/cass pentru începerea activității pfa în timpul anului cosmindone cosmindone Bună ziua, Am început activitatea de PFA sistem real în iunie 2020 (7 luni în total). La acel moment am estimat venituri sub plafon, dar am avut peste ... (vezi toată discuția)