De ce se impozitează pensile nu este un venit este un drept cuvenit după 48 de ani de contribuție de care sa folosit statul cas platit tot 48 7 luni și 13 zile menționez că nu am primit dobânda cum se dă la pensile private
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimate @Nicolae sivu , nu puneti bine problema . De fapt , din 1976 si pana in 2001 , NU ati platit CAS , ati platit strict 2% , apoi 3% si ulterior 4% pensie suplimentara . Contributii procentuale din fondul de salarii au platit strict angajatorii . Abia in 2001 , odata cu intrarea in vigoare a Legii 19 , a aparut contributia angajatului la pensie . Deci , nu s-a strans pentru dvs. un fond pe care Statul ar trebui sa vi-l inapoieze . Toate legile romane ale pensiilor au fost elaborate pe principiul solidaritatii sociale , generatia care e in activitate platind pensiile celor care au iesit din activitate . Din 2001 ( si ulterior ) trebuind - asa cum e firesc - sa elaboreze legi care legau pensia de contributivitate , ni s-a recunoscut acea perioada de 25 ani ca fiind contributiva , e un fapt , dar adevarul e ca nu am contribuit cu nimic . Si , cum din salariul brut , s-a scazut CAS si abia apoi s-a impozitat , e cat se poate de firesc sa se impoziteze acum . E adevarat ca pensia e un drept , dar tot venit este . E venitul pe care Statul e obligat sa ni-l asigure sub forma de pensie . Si tot Statul - conform Constitutiei - are prerogativa de a stabili , prin legi, impozite si taxe pe care fiecare suntem obligati sa le platim . Deci , cartim degeaba . Nu ne convine ( si eu sunt pensionara ) , dar asta este …
1. Ce ati platit sunt ferm convins ca nu acopera cheltuilile medicale pe care poate le-ati avut pana in prezent. Ca o paranteza, de-a lungul carierei mele profesionale nu am beneficia decat de o luna de concediu medical ca urmare unui accident, iar costurile au fost enorme pentru recuperare , ceea ce nu a acoperit toata contributia platita.
Din pacate, nu cred ca tatul s-a folosit de acesti bani, ci cei care i-au umplut pe angajatori de concedii medicale luate pe " ochi frumosi", retete pentru cei neasigurati /necontributori etc.
2. Decat sa lovim in cei care guverneaza , bun sau rau, ar fi bine sa ne informam corect asupra acestor chestiuni care a bulversat situatia din tara in ultima vreme... multi s-au bucurat de majorarea pensiilor si salariilor, doar ca sacul cu bani s-a cam terminat ... greseala voluntara sau involuntara a guvernantilor in aceasta privinta nu face obiectul acestui Forum.
Impozitare cass
Enzo2019
Buna ziua, vin la dumneavostra cu o intrebare la care nu gasesc nici un raspuns sau explicatie logica....
In anul 2015-2016 am avut un PFA care a avut un ... (vezi toată discuția)