avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... De ce se impozitează pensile?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

De ce se impozitează pensile?

De ce se impozitează pensile nu este un venit este un drept cuvenit după 48 de ani de contribuție de care sa folosit statul cas platit tot 48 7 luni și 13 zile menționez că nu am primit dobânda cum se dă la pensile private
Ultima modificare: Miercuri, 6 August 2025
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:35, 6 August 2025
În această situație sunt și eu

Ultima modificare: Miercuri, 6 August 2025
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate @Nicolae sivu , nu puneti bine problema . De fapt , din 1976 si pana in 2001 , NU ati platit CAS , ati platit strict 2% , apoi 3% si ulterior 4% pensie suplimentara . Contributii procentuale din fondul de salarii au platit strict angajatorii . Abia in 2001 , odata cu intrarea in vigoare a Legii 19 , a aparut contributia angajatului la pensie . Deci , nu s-a strans pentru dvs. un fond pe care Statul ar trebui sa vi-l inapoieze . Toate legile romane ale pensiilor au fost elaborate pe principiul solidaritatii sociale , generatia care e in activitate platind pensiile celor care au iesit din activitate . Din 2001 ( si ulterior ) trebuind - asa cum e firesc - sa elaboreze legi care legau pensia de contributivitate , ni s-a recunoscut acea perioada de 25 ani ca fiind contributiva , e un fapt , dar adevarul e ca nu am contribuit cu nimic . Si , cum din salariul brut , s-a scazut CAS si abia apoi s-a impozitat , e cat se poate de firesc sa se impoziteze acum . E adevarat ca pensia e un drept , dar tot venit este . E venitul pe care Statul e obligat sa ni-l asigure sub forma de pensie . Si tot Statul - conform Constitutiei - are prerogativa de a stabili , prin legi, impozite si taxe pe care fiecare suntem obligati sa le platim . Deci , cartim degeaba . Nu ne convine ( si eu sunt pensionara ) , dar asta este …
Ultima modificare: Marți, 5 August 2025
CHKa, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Ce ati platit sunt ferm convins ca nu acopera cheltuilile medicale pe care poate le-ati avut pana in prezent. Ca o paranteza, de-a lungul carierei mele profesionale nu am beneficia decat de o luna de concediu medical ca urmare unui accident, iar costurile au fost enorme pentru recuperare , ceea ce nu a acoperit toata contributia platita.

Din pacate, nu cred ca tatul s-a folosit de acesti bani, ci cei care i-au umplut pe angajatori de concedii medicale luate pe " ochi frumosi", retete pentru cei neasigurati /necontributori etc.

2. Decat sa lovim in cei care guverneaza , bun sau rau, ar fi bine sa ne informam corect asupra acestor chestiuni care a bulversat situatia din tara in ultima vreme... multi s-au bucurat de majorarea pensiilor si salariilor, doar ca sacul cu bani s-a cam terminat ... greseala voluntara sau involuntara a guvernantilor in aceasta privinta nu face obiectul acestui Forum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legala impozitarea pensiilor care depsesc 2000 lei cu 10%? ... BARE BARE Este legala impozitarea pensiilor care depsesc 2000 lei cu 10%? Dar impozitarea pensiilor peste 3000 lei cu 10% pentru CASS? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Impozitare cass Enzo2019 Enzo2019 Buna ziua, vin la dumneavostra cu o intrebare la care nu gasesc nici un raspuns sau explicatie logica.... In anul 2015-2016 am avut un PFA care a avut un ... (vezi toată discuția)
Impozit pensie! alx69 alx69 Care este motivul si temeiul legal al impozitarii pensiilor avand in vedere ca aceste venituri provin din niste sume deja impozitate? (vezi toată discuția)