avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cotizare suplimentara pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cotizare suplimentara pensie

Am o intrebare care il priveste pe tata. S-a pensionat la 55 ani (pensionar militar) iar apoi a mai muncit 3,5 ani cu acte in regula. Ar mai dori sa mai cotizeze pana la varsta limita de pensionare (65 ani va fi in cazul lui) pentru a recalcula atunci pensia. Poate cotiza din pensia actuala, fara sa fie angajat? La casa de pensii sau unde?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Daniela Bolog , Consultant credite si finantari 09:08, 16 Februarie 2010
Se poate incheia un contract individual de asigurare sociala cu Casa de pensii si se plateste o contributie minima. Sunt formulare tip, completati 2 si anexati copia dupa buletin.
Atentie, nu se poate face retroactiv, asa ca recomandarea mea este sa il incheiati cat mai repede.
Am si eu o intrebare:pensionarii de boala gradul 1 sau 2 pot incheia un contract individual de asigurare cu Casa de pensii?Dar cei care sunt pensionari cu pensie anticipata?

multumesc
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
2. Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
3. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
4. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
5. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

6. Pentru edificare va redau si art.5 din Legea 19/2000:
Art. 5 - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
III. persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare, ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii, denumite în continuare şomeri;
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;
V. Persoanele care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV.
(2) Se pot asigura în sistemul public, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, persoanele care se regăsesc în situaţiile prevăzute la alin. (1) şi care doresc să îşi completeze venitul asigurat, precum şi persoanele care nu se regăsesc în situaţiile prevăzute la alin. (1).
Acum am inteles, va multumesc pentru pentru informatie si promptitudine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cotizare pentru pensie georgeta   roibu georgeta roibu am 45 de ani si numai 10 ani lucrati cu carte de munca in perioada 1982-1992,as vrea sa stiu daca este posibil sa cotizez lunar in efectiv chiar daca in ... (vezi toată discuția)
Contract de asigurare in perioada de somaj tehnic? paul anghelea paul anghelea Pe perioada de somaj tehnic contractul individual de munca este suspendat, angajatul si angajatorul sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale ... (vezi toată discuția)
Contract sau declaratie de asigurare sociala? alina240 alina240 Buna ziua As dori sa stiu ce diferenta este intre contractul si declaratia de asigurare sociala care se incheie la Casa de Pensii. Ma refer aici la ... (vezi toată discuția)