Buna ziua, am mai multe intrebari legate de codul muncii, dar voi incepe cu una dintre ele.
Eu sunt pensionar si am contract de munca pe perioada determinata de 1 an. In timpul contractului din anul 2024 (perioada contract 31.08.2023 - 31.08.2024) la lichidare nu mi-au fost platite doua drepturi salariale: - in primul rand nu mi-au fost platite zilele de concediu ramase neefectuate, iar in al 2 lea rand, nu mi-a fost platita prima de vacanta. Fac precizarea ca prima de vacanta este mentionata in ROI, dar scrie "se poate" acorda, asa incat angajatorul sa poata decide. Faptul ca eu consider ca trebuia sa primesc aceasta prima, se bazeaza pe faptul ca ceilalti doi angajati ai companiei, au primit prima de vacanta, de accea mi se pare tratament discriminatoriu. Am cerut prima de vacanta verbal, dar nu am facut cerere scrisa la acea data. Nu am primit nicio nota de lichidare, nimic. Acum, doresc sa solicit angajatorului in scris plata drepturilor cuvenite si neplatite, iar apoi, daca este cazul, sa merg mai departe in instanta. Ce ma sfatuiti sa fac? Cum sa procedez?
Art.40 C.mun.
...
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
...
Art. 161 C.mun.
Salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligaţii băneşti ale angajatorilor.
Art.166 C.mun.
...
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
Drepturi banesti
leusan
am lucrat la o societate 5 luni.progarm 24/48.Salariul a fost platit cu multa intirziere fata de contract ,in transe si mai mult de atat nu au fost platite: ... (vezi toată discuția)