În urmă cu aproximativ 17 ani, am semnat o declarație notarială de renunțare la moștenirea mamei
. Această renunțare a fost făcută în considerarea unui pact verbal, convenit cu fratele meu – , care presupunea efectuarea unei donații în favoarea tatalui nostru , _ sot supravietuitor, divorzat de mama mea
Această promisiune verbală a reprezentat o condiție esențială pentru exprimarea consimțământului meu de a renunța.
Donația nu a fost însă niciodată realizată, ceea ce echivalează cu nerespectarea unui acord de bună-credință, fără de care nu aș fi semnat actul de renunțare.
Având în vedere că renunțarea a fost determinată de o promisiune înșelătoare, consider că declarația notarială a fost exprimată cu vicii de consimțământ – dol , ceea ce atrage nulitatea relativă a actului.
În prezent, stiu că fratele meu – unic beneficiar al renunțării – a inițiat dezbaterea succesiunii în favoarea sa exclusiv, , fără să menționeze condițiile în care a fost obținută renunțarea și fără să existe o donație sau compensație în favoarea tatalui nostru așa cum fusese convenit, si fara o donatie /compensatie in favoarea subsemnatei sau a tatalui meu
Mentinnez ca a fost facut si un precontract de vinzare cumpare intre tatal meu si fratele meu .
este proprietar pe apartament 100%
Intrebare _ se poate contesta suspenda /anula successiunea /titlu de proprietate ? cum pot reintra in drepturile mele . ce ar trebui sa fac ? va rog frumos .
multumesc pentru raspuns ! in legatura cu precontractul autentificat de vanzare cumparare intre tatal si fratele meu exista vreo posibilitate de a modifica titlul de proprirtate ? am vreo sansa de reusita ?
Dacă prin "titlu de proprietate ", vă referiți la certificatul de moștenitor, sa îl anulați pentru care motiv?
Art.1101 din Codul civil prevede că "Sub sancţiunea nulităţii absolute, opţiunea succesorală este indivizibilă şi nu poate fi afectată de nicio modalitate."
Art. 1398 Cod civil
Obligaţii afectate de modalităţi
"Obligaţiile pot fi afectate de termen sau condiţie."
Așadar, renunțarea la moștenire, făcută sub condiție este nulă absolut.
Deci, nici nu poate fi vorba de dol.
Dvs cum vedeați problema?
Renunțați, rămâneau moștenitori tata și fratele, fratele ii dona tatălui cota lui, tata devenea unic proprietar pe întreg, si la decesul tatălui, iar trebuia dezbătută moștenirea și iar erați chemați amândoi (dvs și fratele) sa va exprimați dreptul de opțiune succesorală.
Și atunci, care mai e sensul renunțării la moștenirea mamei?
Prin titlu de proprietate mă refer la faptul că apartamentul acum este pe numele fratelui meu ..Am renunțat la moștenirea mamei pentru că tatăl meu era divorțat de mama mea
Am greșit crezind in promisiunea lui de a face donație tatălui .
In concluzie , fratele a devenit unic proprietar pe apartament .
Îmi promite verbal că nu va vinde .cît timp Tatăl nostru este în viață .
Îmi promite verbal .
Și că îmi va da 1/2 din valoare în momentul vânzării
(doar verbal și prin mesaje )
Pentru a mă proteja . Tatăl meu a făcut un precontract de vânzare cumpărare pe apartament autentificat la notar prin care fratele se obliga sa ii de-a 50 % di apartament
Pot să-l dau in judecata eu in numele tatălui pentru că nu a respectat precontractul ?
Mosteniri
popica66
suntem doi frati.....care vrem sa renuntam la mostenire la casa in favoarea sotiei 2 -a tatalui nostru decedat...am fost sfatuiti sa facem renuntarea unul ... (vezi toată discuția)