avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prezenta este obligatorie la tribunal ca intimat?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prezenta este obligatorie la tribunal ca intimat?

Buna ziua! As avea si eu o intrebare, am primit acum cateva zile o scrisoare in care spune ca se renunta la cercetarea penala, iar la cateva zile am primit o citatie in care sunt chemat la tribunal in calitate de intimat. Trebuie sa ma prezint obligatoriu la tribunal? Perioada in care sunt chemat la tribunal este fix perioada cand sunt plecat in vacanta, se poate face ceva in acest caz? In cazul in care prezenta este obligatorie, cum se poate rezolva cu schimbarea datei, deoarece nu as dori sa anulez vacanta. Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 7 August 2025
anxiously00, utilizator
Cel mai recent răspuns: anxiously00 , utilizator 11:05, 7 August 2025
Nu este obligatoriu, dar poate fi benefica.

Neprezentarea persoanei vătămate şi a părţilor citate nu împiedică judecarea cauzei. Când instanţa consideră că este necesară prezenţa uneia dintre părţile lipsă, poate lua măsuri pentru prezentarea acesteia, amânând în acest scop judecata.

Cornel Vasile a scris:

Nu este obligatoriu, dar poate fi benefica.

Neprezentarea persoanei vătămate şi a părţilor citate nu împiedică judecarea cauzei. Când instanţa consideră că este necesară prezenţa uneia dintre părţile lipsă, poate lua măsuri pentru prezentarea acesteia, amânând în acest scop judecata.

Multumesc frumos! Am uitat sa mentionez povestea pe scurt a scrisorii primite, implicit citatiei: Din cauza substantelor interzise pentru consumul propriu este vorba, o cantite foarte mica 0,2g. In scrisoarea primita au decis sa se renunte la cercetarea penala, iar dupa am primit citatia unde sunt chemat la tribunal in calitate de intimat si nu stiu ce sa fac in situatia de fata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot cere judecarea in lipsa a intimatului intr-o plangere penala? ContSters282078 ContSters282078 Buna ziua. Dupa ce am primit Neinceperea Urmaririi Penale de la Politie si de la Prim-Procuror la o plangere penala impotriva cuiva, am depus plangere la ... (vezi toată discuția)
Citatie confirmare renuntare urmarire penala in calitate de intimat kaethoven kaethoven Buna! Recent am primit o citatie in calitate de intimat, obiectul dosarului fiind confirmare renuntare urmarire penala. Ce intelegeti prin asta? In ... (vezi toată discuția)
Cerere judecare in lipsa TeodoraLivia TeodoraLivia Buna ziua, am primit o citatie de chemare in instanta pentru un dosar penal de inselaciune ca parte intimat, dar nu ma pot prezenta. Cum pot proceda? Am ... (vezi toată discuția)