Buna ziua,
Va scriu pentru a va cere ajutorul si sfatul pentru o procedura succesorala.
Anul acesta, in luna martie, mama mea a decedat, iar tatal meu a decedat cu multi ani in urma, in 2011.
Ei ne-au lasat, mie si surorii mele un apartament modest si un teren de 2 hectare, mostenire de la bunicii din partea mamei.
Eu locuiesc cu familia mea in strainatate de cativa ani, iar la sfarsitul lunii iunie unchiul meu, fratele mamei, mi-a trimis pe Whatsapp Citatia pentru participarea la dezbaterea procedurii succesorale.
In citatie scrie ca sunt invitat pe data de 19 august 2025 la sediul Societatii Profesionale Notariale pentru dezbaterea succesiunii.
Pentru ca nu am o relatie buna cu sora mea, ea mi-a transmis ca nu va participa la aceasta procedura. De asemenea si ea locuieste in strainatate de foarte multi ani impreuna cu familia ei.
Pana in acest moment eu nu am reusit sa dau declaratia de acceptare a succesiunii si nici nu am facut o procura sa desemnez pe cineva care sa ma reprezinte, eu doar am acceptat tacit mostenirea facad plati online la facturile de la utilitatile de la apartament.
In aceste conditii, ce ma sfatuiti sa fac? Ar trebui sa calatoresc pe 19 august in Romania ca sa dau declaratia de acceptare, sau pot sa ma prezint si mai tarziu?
V-as fi indatorat daca ma puteti sfatui in timp util.
Cu respect,
MarianS
Declarația de acceptare o puteți da la Ambasada sau Consulat și se va înregistra obligatoriu în Registrul Național Notarial de Evidenta a Opțiunilor Succesorale.
La fel și procura.
Nu știu cât are sens sa veniți, în contextul în care sora dvs nu vrea sa participe.
Dacă nu doreste sa coopereze, notarul suspendă cauza succesorala și vă îndrumă la instanță.
In opinia mea, daca nu va puteți deplasa( oricum va fi degeaba pt ca sora nu se va prezenta), scrieți unchiului ca dvs ati acceptat tacit mostenirea si cum sora nu se va prezenta, va urma sa dezbateti succesiunea in instanta si trimiteti un mail notarului si la fel scrieți, cine sunteti, in ce dosar, ca acceptati mostenirea, dsr nu va puteți prezenta. Astfel, nu va exista riscul sa poată zice cineva ca nu ați acceptat.