Bună ziua!
Mă numesc Antonio Eduard Marinca și lucreaz că mecanic locomotivă la o societate privată.am și eu o nelămurire la încadrare în condiții speciale de muncă.
Astfel începând cu data de 01.09.2024 , angajatorii in cadrul cărora există asigurați care desfășoară activități reglementate de art.28 alin. (1) lit. l) din Legea nr. 360/2023, pe toată durata programului normal de lucru dintr-o luna (art.55 alin. (3) din lege) sunt obligați la depunerea declarațiilor nominale de asigurare din care să rezulte desfășurarea activității în condiții speciale și constituirea contribuției de asigurări sociale aferente acestei situații. Asta se spune în noua lege fiind vorba strict de cei care concură la siguranța circulației și nu se face diferență între cei care lucrează la stat sau privat.Deci cine trebuie să oblige aceste societăți? Că așa cum am citat anterior legiuitorul a spus SUNT OBLIGAȚI.
Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.
1. Incepand cu 01.01.2011 , se depune Declaratia D112 la ANAF.
2. Pentru a va incadra in conditii speciale de munca, angajatorul trebuie sa aiba avizul ITM pentru îndeplinirea procedurilor şi criteriilor de încadrare în condiţii speciale. In acest caz, va trebuie adeverinta eliberată de angajator, deținătorul legal de arhivă sau operatorul economic autorizat de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice care are dreptul legal de a certifica aceste date
3. Sanctiuni : Amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum şi pentru persoanele fizice