avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Sunt soldat gradat profesionist, am 17 ani și 6 ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Sunt soldat gradat profesionist, am 17 ani și 6 ...

Bună ziua, sunt soldat gradat profesionist, am 17 ani și 6 luni de activitate (vechime în civilie nu am) și am vârsta de 37 ani, recent am descoperit ca sunt discromat și am rămas șocat când mi s-a spus ca la fișa medicală o sa primesc inapt eu având funcția de pistolar, în stituatia de față am dreptul la pensie militara?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:04, 12 August 2025
Comisia medicala de care veti fi examinat, va decide situatia dvs. militara, in continuare.
Legea 384/2008
art. 18
(1) Soldații și gradații profesioniști au dreptul la pensie militară de stat, potrivit legii.
...

Legea nr. 223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat
art. 17
(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ condițiile de vechime prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. b), au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă diminuată cu 5 ani și se află în una dintre următoarele situații:
......
b) sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

art. 18
(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parțială militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani vechime în serviciu, și care se află în una dintre următoarele situații:
....
b) sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am si eu o neclaritate legata dde legea 223/2015 privind ... popavio034 popavio034 buna ziua! Am si eu o neclaritate legata dde legea 223/2015 privind pensiile militare. Astfel, art. 17, alin 1, pct. b) prevede ca Au dreptul la pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensionare Georgica112 Georgica112 Bună ziua. Ce vechime trebuie sa ai și la ce vârstă de pensionezi ca și cadru militar? (vezi toată discuția)
Pensie de serviciu anticipata partial la polițiști, se aproba ... Ion Sav Ion Sav Pensie de serviciu anticipata partial la polițiști, se aproba cu respectarea art.18, respectiv vechime 20 ani și apt limitat? As fi recunoscător dacă ma ... (vezi toată discuția)