avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donație deghizata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donație deghizata

O mamă (61 ani) a 4 copii își donează casa părintească unuia din copii, fiu, cu contract de vânzare cumpărare. Donație desghizata, evident. Moare tatăl (soțul femeii de 61 ani) și acel fiu are pretenții la moștenirea după tată. Evident, ca ceilalți 3 copii vor vrea parte la casa donata de mamă celuilalt frate, bineînțeles după moartea mamei, însă șansele sunt mici în instanță, pentru că nu se poate dovedi neplata casei. Dar dacă mama ar face un act notarial încă fiind în viață, prin care specifică ca a donat casa în mod deghizat și ca prețul casei nu a fost achitat până în acel moment, se poate utiliza documentul ca dovadă in instanță? Ar avea ceilalți 3 frați succes în acest caz chiar și mulți ani după ce se face acel act (mama poate trăi mulți ani)? Se mai poate ataca acel contract dacă moare mama, dar moare și fiul și soția lui supravietuitoare face succesiunea după el? Dacă moare fiul, dar mama nu moare, mai poate mama revoca acel contract pe clauză de neplată, chiar și după ce face soția decedatului succesiunea? Mulțumesc!
Ultima modificare: Marți, 12 August 2025
M@ri@n@, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenirea unui bun obtinut prin donatie felisana felisana Bunicul sotului meu are doua case in proprietate. Intr-una din ele locuiesc doi nepoti cu sotiile lor. Bunicul are doua fete, o fata, care are la randul ei ... (vezi toată discuția)
Mama mea a "dăruit" casa părintească unuia dintre frați cu ... M@ri@n@ M@ri@n@ Mama mea a \"dăruit\" casa părintească unuia dintre frați cu contract v-c. Fratele respectiv este căsătorit și are copii. Daca întâi moare fratele și ... (vezi toată discuția)
Succesiune de prorpietati 5cro 5cro Daca tatal este proprietarul unei case si moare, dupa moartea lui fica poate face succesiunea casei in asa fel incat in timpul vietii ficei casa sa fie a ei, ... (vezi toată discuția)