avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere de 1/4 salariu minim nu este ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere de 1/4 salariu minim nu este corecta!

Buna ziua.
Va rog sa imi explicati.
(proces de divort, sot, sotie, avand impreuna un copil in varsta de 17 ani)

Din ce inteleg:

- se considera ca venitul minim cu care un adult poate trai in Romania in 2025 este in valoarea unui salariu minim pe economie, in prezent 2.500 lei net lunar
- in urma procesului de divort, parintele nerezident (de obicei tata) este obligat de obicei sa plateasca 1/4 (!!!) din salariul minim lunar pentru copil.

Daca tata pune lunar 1/4 dintr-un salariu minim, deci 625 lei
Daca mama pune si ea lunar 1/4 din salariul minim, deci tot 625 lei
Plus alocatia fiind de 300 lei,
Totalul acestora, din ce inteleg, ar fi 1.500 lei.

Deci ca mama trebuie sa cresti un copil de 17 ani, care este aproape cat un adult, cu 1500 lei lunar, in timp ce un adult are nevoie MINIM de 2.500 lei?

Care este logica?!

Sau de fapt, este un alt mod al sistemului de a spune mamelor, ca pe langa ca fac copiilor mancare, le spala, curăță, îi ajută cu școala și altele, mai trebuie si sa puna lunar mai multi bani decat tatal pentru cresterea copilului?!

În timp ce tata ramane bine mersi cu amanta cu care a inselat si pentru care si-a distrus familia.....

Nu este cam...incorect din partea sistemului?
Am citit pe portal majoritatea rezolutiilor din dosarele de divort.
1/4 din salariul minim este rezolutia in majoritatea dosarelor.
Atata are tata de platit in majoritatea dosarelor.

Normal ar fi 1/2 din salariu pentru un copil.
Si 3/4 pentru doi copii si tot asa.
Nu are bani, sa mearga la munca, doar are timp, nu mai are de ingrijit copii.

Nu este cam incorecta legea, unde se specifica 1/4?
Nu credeti ca trebuie schimbata?!

Sa nu mai spun ca majoritatea tatilor, cand decid sa divorteze, isi falsifica venitul, sa plateasca mai putin!

Fostul meu sot, cu doua firme, dupa 30 de ani de profit urias la ambele, subit cand a decis sa divortam, in 1 ianuarie 2025, a si declarat pe 2024 pierdere pe ambele firme. Nu e corect! Cum de le permite statul sa faca asa ceva?! Avocata mea a cerut sa prezinte instantei documentele contabile pe 2024, dar ce folos daca deja si-a manevrat totul ca sa aiba minimul de platit?
Ultima modificare: Marți, 12 August 2025
RamonaMDi, utilizator
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 01:18, 15 August 2025
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aici fiind un forum, specialiștii, avocații, vă ajută să înțelegeți ce prevăd legile în vigoare și cum se aplică în România, pe această ramură (minori și familie).
Nu legiferează nimeni legi pe un forum.

Și vă informez, că 25% pensie pentru un copil, se raportează la întreg venitul minim cât primește lunar în mână (salariu, alte venituri).
Numai cei care nu lucrează, sunt obligați raportat la venitul lunar MINIM pe ECONOMIE.

Dacă ia în mână lunar un salariu NET, sau salariu plus chirie, alte venituri.., de 4000-5000 lei, 1/4 e mai mult decât ați calculat dumneavoastră.
Dapix, utilizator
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu tot respectul - in logica dvs. nici tatal , nici copilul , nici mama nu mai pot supravietui , ca nici unul nu ramane cu netul unui salar minim pe economie … Valoarea salariului minim NU este suma minima cu care un om poate trai in Romania . Luati ca exemplu pensionarii , a caror pensie minima este 1281 lei . Copilul care e “ aproape un adult “ , mai are putin si poate sa-si ia soarta in propriile maini . Ba , ca sa-si rostuiasca bani de buzunar , poate si acum sa lucreze cu program partial , poate lucra vara , etc. Ba , mai are si de la scoala bursa de familie monoparentala …
CHKa, utilizator

Dapix a scris:
Dacă ia în mână lunar un salariu NET, sau salariu plus chirie, alte venituri.., de 4000-5000 lei, 1/4 e mai mult decât ați calculat dumneavoastră.

Si-a trecut ambele firme pe pierdere si s-a trecut unic angajat la una dintre ele, cu salariul minim pe economie, declarand la ANAF ca nu are alte venituri (si chiar nu are alte venituri, nici chirii sau altele)
RamonaMDi, utilizator

CHKa a scris:
Ba , mai are si de la scoala bursa de familie monoparentala …

Nu, nu are, procesul inca se judeca, inca nu suntem familie monoparentala, ci legal inca are doi parinti, chiar daca eu si minora ne-am mutat si locuim separat. Din banii de vara, pe doua luni, cat ii primeste un adolescent, nu cred ca stiti, dar nu se pot plati un an intreg suplimentar gaz, apa, haine, alimente, internet, telefon, rechizite, imbracaminte, incaltaminte....
RamonaMDi, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata @RamonaMDi , fie ca ne place , fie ca nu , pensia de intretinere se stabileste in procent din VENITUL LUNAR NET al parintelui nerezident , Asa spune art 529 , alin (2) din Codul Civil . Din firme , tatal nu are venit net lunar , banii sunt ai firmei . Poate sa scoata dividende , si poate alege sa nu o faca , sa lase banii in firma , sa se dezvolte afacerea . Aceste sume , nefiind venit lunar , oricum nu intra in calculul pensiei . Daca nu avea contract de munca , tot la salariul minim pe economie s-ar fi calculat pensia de intretinere . Intr-adevar , din banii pe doua luni , nu se pot plati toate cate le-ati insirat . Dar din ei , plus 1/4 din salariul tatalui , plus 1/4 din cel al mamei , s-ar cam putea plati cota-parte din acele cheltuieli care i-ar reveni copilului . Greu , doar nevoile de baza , dar se poate …
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Stabilirea pensiei alimentare pentru un parinte cu domiciliul in strainatate crizanta crizanta tatal cetatean roman cu domiciliul si serviciu in germania divortat cu instanta romaneasca copilul cetatean roman traieste in ro cu mama sentinta de ... (vezi toată discuția)
Întrebări pensie de întreținere bijou8 bijou8 Buna ziua, Am urmatoarele intrebari legate de plata pensiei alimentare: 1.Daca tatal nu are serviciu este obligat la plata unei pensii de 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)
Ajutor!ce mai pot face?in legatura cu pensia fetitei. diana.eugenia diana.eugenia Ma numesc Diana si am o fetita sunt divortata din 10.10.2007 pana acuma prin sentinta civila am primit pensie alimentara in \\\"favoare a minorului\\\" in ... (vezi toată discuția)