avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1182 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua! Am o matusa care are dosar handicap ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua! Am o matusa care are dosar handicap definitiv, nu ...

Buna ziua! Am o matusa care are dosar handicap definitiv, nu are discernământ, ce este indicat sa fac cerere pentru curatela sau pentru tutela? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 17:28, 19 August 2025
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu are discernamant, evident cerere de instituire a tutelei speciale.

Actiunea este de competenta judecatoriei de la domiciliul bolnavei. Veti efectua in cauza - in baza actelor medicale si a examinarii bolnavei - 2 evaluari, una psihologica si una psihiatrica.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie să faceți demersuri pentru instituirea tutelei și numirea unui tutore (mă gândesc că dvs). Dacă este internată într-un centru de îngrijire bătrâni competența este a judecătoriei din circumscripția unde se află centrul. Se vor face evaluări (psihologică și psihiatrică) și o anchetă socială. Evaluările nu se mai fac la INML (medicină legală) ceea ce înseamnă că demersul va dura mult mai puțin ca în trect.
Tutorele trebuie să dovedească ă este apt să îndeplinească această calitate, iar aici trebuie să depună o serie de acte (de ex: cazier judiciar, cazier fiscal, adeverință medicală etc).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! pentru un copil cu grad de handicap grav fara discernamant ... micoriza2000 micoriza2000 Buna ziua! Pentru un copil cu grad de handicap grav fara discernamant care va deveni adult anul viitor, cum se realizeaza tutela? Sau e necesar curatela?Ce ... (vezi toată discuția)
Tutela speciala sau curator marinica71 marinica71 matusa mea este incadrata in grad de handicap grav cu insotitor (are dementa) .esta singura nu are sot si nici copii.de ea se ocupa o nepoata dupa sora. ... (vezi toată discuția)