avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Întrebare privind cumulul pensiei de drept și ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Întrebare privind cumulul pensiei de drept și pensiei de urmaș ...

Întrebare privind cumulul pensiei de drept și pensiei de urmaș

Bună seara,

Aș dori să aflu dacă o soție văduvă, care în prezent beneficiază de pensia minimă acordată de stat (pensia de drept), poate cumula aceasta cu pensia de urmaș a soțului decedat. Menționez că au avut o căsnicie de 10 ani și 6 luni. În acest caz, este posibil să primească simultan pensia de drept și pensia de urmaș, conform legislației în vigoare?

Dacă acest cumul este permis, vă rog să-mi spuneți dacă există un text de lege specific care reglementează acest aspect.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 20:47, 17 August 2025
Nu se poate cumula pensia proprie cu cea de urmas.
La alegere:
-Pensia proprie.
-Pensia de urmas care este de 50% din cea a sustinatorulu.
Legea 3260/2023
Art.79
(2) Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din numărul total de puncte realizat de susținător aferent pensiei prevăzute la alin. (1) în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaș;
(3) Copiii și soțul supraviețuitor care au dreptul la o pensie proprie și îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru obținerea pensiei de urmaș după susținătorul decedat pot opta pentru cea mai avantajoasă pensie.

In cazul d-voastra cu doar peste 10 ani si 6 luni de casatorie pensia de urmas este penalizata cu 27%.
Art.75
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas mihaelaw mihaelaw si totusi, in legile europene (de care inteleg ca am beneficiaa si noi) este prevazut ca dupa o viata (daca decesul s-a intinplat la 10 ani dupa casatorie), ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas fanamarius fanamarius BUNA ma numesc Marius si am o inrebare:mama mea are pensie la cerere aproximativ 700 ron ,tata a decedat curand , vreu sa stiu daca are dreptul la pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensii de vaduva petronela976@yahoo.es petronela976@yahoo.es mama mea are 56 ani.la ce varsta poate obtine pensie de vaduva?nu are nici un venit (vezi toată discuția)