avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tatal meu vrea sa-mi lase mie apartamentul, eu mai ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tatal meu vrea sa-mi lase mie apartamentul, eu mai ...

Buna ziua,
Tatal meu vrea sa-mi lase mie apartamentul, eu mai avand un frate. Prin ce modalitate se poate face acest lucru (act vanzare-cumparare, donatie etc) atfel incat sa nu fie contestat ulterior.
Va multumesc!
Toate actele pot fi contestate. Daca tatal mai are un fiu, trebuie sa-i asigure rezerva succesorala. Bunurile se lasa prin testament, nu prin contracte. Simulatiile sunt acte care se pot usor desfiinta.
Bine ar fi ca tatal sa discute cu un avocat ca sa isi protejeze si drepturile sale, si ale copiilor sai.

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Toate actele pot fi contestate. Daca tatal mai are un fiu, trebuie sa-i asigure rezerva succesorala. Bunurile se lasa prin testament, nu prin contracte. Simulatiile sunt acte care se pot usor desfiinta.
Bine ar fi ca tatal sa discute cu un avocat ca sa isi protejeze si drepturile sale, si ale copiilor sai.

Va multumesc pentru răspuns!
Deci se poate lasa testament? Sau cum exact sa procedeze pt a intra in posesia bunurilor dupa deces doar unul dintre copii.
Cu stima,
Dacă vânzarea se face fictiv, fără plata prețului, nu este în regulă deoarece actul poate să fie ușor anulat. Cel mai bine este să facă o donație chiar dacă fratele este moștenitor rezervatar. Acesta poate, cel mult, să ceară reducțiunea liberalităților excesive, dar nu riscați anularea actului prin care se transferă proprietatea.

Adrian ALBU a scris:

Dacă vânzarea se face fictiv, fără plata prețului, nu este în regulă deoarece actul poate să fie ușor anulat. Cel mai bine este să facă o donație chiar dacă fratele este moștenitor rezervatar. Acesta poate, cel mult, să ceară reducțiunea liberalităților excesive, dar nu riscați anularea actului prin care se transferă proprietatea.

Vă mulțumesc tare mult pentru răspuns.
Repet: trebuie asigurata cumva rezerva succesorala. Se poate face in mai multe moduri, in general, in functie de situatie.
Si cu donatia va puteti trezi cu proces din partefratelui, mergeti sa discutati despre rezerva, testament, liberalitati, reducere etc. Ca va puteti trezi cu dureri de cap mai tarziu. Nu luati decizii de acest tip informandu-va doar pe net, fara ca cineva sa va analizeze concret situatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O singura parte primeste mostenire dest2014 dest2014 Parintii mei in varsta de 80 de ani au decis sa lase mostenire casa parinteasca unui nepot cu drept de a ocupa dupa moartea lor si fara drept de vanzare ... (vezi toată discuția)
Contestarea donatiei iii02 iii02 In cazul in care mama lasa prin donatie toate bunurile imobile surorii mele, iar mie nimic, pot contesta donatia si in ce conditii? (vezi toată discuția)
Mostenire teren agricol octavian63 octavian63 Buna ziua tatal meu a dobandit prin retrocedare de la bunicul sau un teren agricol ; intrebarea mea este daca la decesul lui mama mea va avea drept de ... (vezi toată discuția)