avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi

Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului. Vezi agenda evenimentului și participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divorț și partaj auto
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divorț și partaj auto

Buna ziua.
Va scriu in legatura cu o situatie cu care nu m-am mai confruntat pana acum si anume divortul cu partaj. Eu am solicitat divortul si sotul a acceptat (va fi de comun acord, pe cale amiabila la notar, chiar maine depunem actele). Pe durata căsniciei, in urma cu 2 ani, am cumpărat o masina, sotul fiind proprietarul acesteia si cel care a luat un credit bancar pentru a acoperi plata integrala a mașinii, insa toate costurile mașinii (plata acesteia cu o parte din suma totala, ca avans +ratele lunare) au fost împărțite in mod egal, amandoi plătind sume egale lunar ( atat la avansul oferit, la plata parțială cat si la rata lunara). Eu am platit pana acum aceeași suma de bani pentru masina achiziționată ca si sotul meu (ma refer strict la pretul masinii, nu alte cheltuieli /costuri). Intrebarea mea este: am dreptul la cota parte din masina (respectiv 50%) si daca da, am dreptul sa solicit soțului restituirea sumei investite in acest 2 ani pentru plata mașinii?
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 15:41, 21 August 2025
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Sigur ca aveti dreptul la 50%.
Și, da, dacă mașina rămâne la el, atunci trebuie sa va restituie 50%.

Dar, in astfel de cazuri este greu de crezut ca va fi de acord la notar cu acest lucru.
Rămâne de văzut.
în caz ca nu este de acord, aveti posibilitatea promovarii unei actiuni de partaj la instanta.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mașina fiind cumpărata pe timpul căsătoriei, este bun comun 50% având fiecare soț.
Dar dacă faceți și partajul la notar, trebuie să vă înțelegeți amiabil din start.
Dacă nu aveți un numitor comun, ajungeți cu partajul în instanță.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind in comuniune de bunuri, aveti dreptul sa primiti inapoi 50% din costurile achizitionarii masinii. Nu si din cheltuielile de utilizare a acesteia. Daca sotul nu vrea, puteti merge la judecata. Ideal ar fi sa va intelegeti caci la judecata s-ar putea sa va ceara sotul istoricul veniturilor pentru a se face impartirea proportionala. Cunosc un astfel de caz. Succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În cele 30 de zile care trebuie să treacă până la definitivarea procedurii divorțului la notar, discutați (inclusiv în fața notarului) și despre partaj. Va trebui ca soțul să înțeleagă că, cf legii, vi se cuvine 50% din bun. Puteți să fiți de acord și cu plata eșalonată a sultei, ca sițul să accepte mai ușor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort/cale amiabila iuli113 iuli113 Buna ziua, Am urmatoarea speta: M-am casatorit anul trecut,anul acesta in luna mai mi-am cumparat impreuna cu sotia un apartament prin prima casa-valoare ... (vezi toată discuția)
In noiembrie am divortat, atunci fosta a zis ca nu trebuie ... Walter2022 Walter2022 Buna.In noiembrie am divortat atuci fosta o zis ca nu trebuie nimic din apartament numai cateva lucruri ex aragax mobila erc..acuma zice ca vrea si din ... (vezi toată discuția)