avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... La calculul pensiei pentru limita de varsta se ia in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

La calculul pensiei pentru limita de varsta se ia in calcul ...

Buna ziua!
La calculul pensiei pt.limita de varsta se ia in calcul si perioada lucrata dupa pensionarea gr 3?
Respectiv s-a lucrat 23 de ani si 2 luni norma intreaga apoi 12 ani jumatate norma,4 ore.
Se va ramane cu aceiasi suma la pensia pt.limita de varsta sau se calculeaza si perioada in care s-a lucrat parttime timp in care s-a platit CAS?
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 12:53, 21 August 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se ia in calcul absolut toata perioada in care ati cotizat . In speta - si perioada in care ati lucrat cu jumatate de norma . Doar ca , pentru anii in care ati incasat si pensia de invaliditate , nu primiti puncte de stabilitate .
Punctele de stabilitate insemnand o crestere a valorii pensiei cand se trece la pensia de limita de varsta?
In perioada lucrata cu jumatate de norma s-a oprit cas si s-a virat.S-au oprit degeaba aceste sume timp de 12 ani?
Daca tot nu ajuta la cresterea valorii pdlv
Valoarea CAS care s-a oprit lunar si virat la fondul de pensii in cursul a celor 12 ani lucrati cu 4 ore timp in care persoana era pens.gr 3,pt ce anume s-a oprit.Ce reprezinta suma care s-a oprit?
Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tocmai v- am spus , sumele virate in cei 12 ani , se iau in calcul la trecerea la pensie de limita de varsta , sunt contributii pentru pensie si vor fi avute in vedere la calculul punctelor pe contributivitate . Anii lucrati peste 25 ani , dau niste puncte suplimentare , asa-numite “ de stabilitate “ . Acesti ani , in care ati incasat si pensie , nu intra in numarul acestora . In cazul dvs.- practic - aveti lucrati 35 ani . Pentru 10 ani , daca ati fi lucrat fara a incasa si pensie , ati fi avut , pe langa punctajul pe contributivitate , si un numar de puncte de stabilitate . Cum 12 ani ati avut si pensie , iar numarul de ani cu munca normala e de sub 25 , nu veti avea supliment de puncte , ramaneti cu cele contributive . Deci , fiti linistit , toate sumele cu care ati contribuit pentru pensie , va maresc valoarea pensiei cuvenite .
Ultima modificare: Joi, 21 August 2025
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada lucrata cu invaliditate 3 este adaugata la perioada contributiva? Manuela Anton Manuela Anton Buna ziua ! 1.)Daca o persoana are grad de invaliditate 3 din 04,04,02019 si a lucrat continuu pana la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor ... (vezi toată discuția)
Nu-mi este clar de ce nu am primit puncte de stabilitate pentru ... Speedie Speedie Nu-mi este clar de ce nu am primit puncte de stabilitate pentru anii lucrați si pentru caream contribuit după ce am ieșit la pensie. Nu am ieșit la pensie ... (vezi toată discuția)
Am primit decizia de recalculare,in care sunt specificati 37 ... Florry1967 Florry1967 Am primit decizia de recalculare,in care sunt specificati 37 de ani vechime in munca,ultimii 12 au fost dupa iesirea pe pensie.Mi s au dat 80 lei la ... (vezi toată discuția)