avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am 22 de ani și am primit o citație prin care tatăl ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am 22 de ani și am primit o citație prin care tatăl ...

Bună ziua,

Am 22 de ani și am primit o citație prin care tatăl meu a depus o cerere la judecătorie pentru a-mi opri pensia alimentară, argumentând că am terminat studiile. El a mai menționat că are alți doi copii minori din altă căsnicie. Totuși, eu înca sunt studentă în regim de prelungire studii 2025-26, iar mai apoi doresc să aplic și la un Master.

Vreau să fac o scrisoare pentru a-mi menține pensia alimentară, dar nu știu exact:
1. Cui trebuie să trimit această scrisoare? (judecătorie, instanța indicată în citație?)
2. Cum trebuie să o scriu? Există un format sau conținut recomandat?
3. Voi vorbi la secretariatul facultății pentru a obține o cerere/adeverință că sunt studentă, dar mai sunt necesare și alte documente pe care ar trebui să le atașez?
4. Mai sunt alte lucruri importante pe care ar trebui să le adaug sau să le fac pentru a nu pierde termenul de 25 de zile și pentru a mă asigura că pensia alimentară va fi menținută?

Vă mulțumesc anticipat pentru sfatul și îndrumarea dvs.!
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 07:37, 22 August 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Neaparat sa faci intampinarea in cele 25 de zile de cand ai primit adresa instantei.

Intampinarea o adresezi instantei si indici si numarul de dosar trecut in adresa.

Soliciit respingerea actiunii, motivand faptul ca esti in continuarea studiilor si - atentie - inca persista starea de nevoie.

Pentru continuarea studiilor, faci dovada cu adeverinta de la facultate.

Pentru starea de nevoie arati ca urmezi cursuri de zi, ca zilnic ai ore intre si intre, ca timpul nu permite job suplimentar sau venituri in completare, ca ai X costuri pt transport/cazare/imbracaminte/incaltaminte mancare/ ingrijire/carti/abonament internet/tel etc.

Pentru 3 copii in intretinere, procentul va fi de 1/2 din veniturile nete ale tatalui.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceea ce trebuie să faceți se numește întâmpinare și se trimite la instanța de la care ați primit citația. Cei doi copii de care pomenește tatăl dvs existau și la momentul în care s-a stabilit pensia pe care ați primit-o până acum ? Depuneți întâmpinarea în 2 exemplare, unul pentru instanță și unul pentru tatăl reclamant.

Ce prevedea hotărârea prin care s-a stabilit pensia, că aceasta se plătește până la majorat sau până la terminarea studiilor ? Dacă prevede că se plătește până la majorat, formulați cerere reconvențională prin care să cereți stabilirea pensiei. Pentru ultima variantă vă sfătuiesc să angajați un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare pensie alimentara Raffaello Raffaello In urma divortului dintre parintii mei, tatal meu a ramas cu obligatia de a-mi acorda pensie alimentara, care vine prin posta pe numele mamei. Ca un mic ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ivanov teodora ivanov teodora Buna ziua, as dori daca se poate sa primesc un sfat. Am fost casatorita azi am terminat divortul. Din mariaj avem impreuna un copil in varsta 20 ani care acum ... (vezi toată discuția)
Sistarea pensiei alimentare la incetarea studiilor remusman remusman Buna ziua ! Am ajuns la momentul in care pot cere sistarea prnsiei alimentare , deoarece baiatul meu care a fost in grija mamei lui , a terminat facultatea , ... (vezi toată discuția)