Bună ziua! Aș avea o întrebare legată de modul în care funcționează un angajament de plată, și mai ales sancționările pe care le atrage după sine în situația nerespectării acestuia.
Contextul este următorul: în urmă cu 10 ani am făcut un credit și după 3 ani în care am achitat rate lunare nu am mai reușit să continui cu plata ratelor. Luna trecută, în iulie, am primit în poștă o înștiințare de executare silită, unde se menționa posibilitatea de poprire pe pensie în situația în care nu iau legătura cu executorul judecătoresc. Din necunoștința acestor proceduri și la „sfatul” executorului, dar mai ales din acea teamă inițială care apare în astfel de situații, am hotărât cu soția să facem (în 8 iulie) un angajament de plată lunară cu suma de 2000 de lei. Am trimis angajamentul executorului, care l-a transmis creditoarei, iar de abia astăzi am primit un răspuns în care angajamentul a fost acceptat. Problema este că începând cu această lună a fost pusă o reținere de o treime din pensia mea. Luând legătura cu casa de pensii, am aflat că solicitarea de poprire a fost înaintată de executor în data de 4 iulie, deci înainte ca eu să primesc în poștă actele de executare și să iau legătura cu executorul, și implicit, să fac acel angajament de plată. Poprirea este în valoare de 1668 de lei, deci mai puțin decât scrisesem eu în angajament.
Astăzi, executorul mi-a oferit două variante: o cerere de încetare a popririi și plata lunară de 2000 de lei, conform angajamentului, SAU continuarea popririi, dar completarea lunară a diferenței de la 1668 la 2000 de lei, conform angajamentului.
Având în vedere că legea spune că doar o treime din pensie poate fi poprită, pot fi sancționat în cazul în care accept continuarea popririi, dar nu completez acea diferență, așa cum mi-a indicat executorul (ceea ce ar însemna nerespectarea angajamentului)? Financiar, în este dificil să achit 2000 de lei pe lună, și recunosc că a fost o greșeală că am convenit să scriu acea sumă în angajament.
Vă mulțumesc pentru timpul acordat, și dacă sunt nelămuriri vizavi de situația mea, sunt dispus să ofer detaliile necesare! O zi frumoasă tuturor!
Executare silita
bexa camelia
Pentru ca nu am reusot sa platesc rata la BCR.pentru un credit de nevoi personal fara garantie si giranti ,doar eu singura ,banca m_a transferat la KRUK
dupa ... (vezi toată discuția)