avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda într-o intersecție cu sensul de circulație ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda într-o intersecție cu sensul de circulație schimbat peste noapte

In dimineata zilei de 21.08.2025, in jurul orei 10.30 veneam din cartierul Dalas, cartier in care am copilarit si in care sta si mama. Stiam ca sa facut sens giratoriu mai sus, de intersectie si chiar cand m-am dus spre Dalas, in intersectie am studiat intersectia, atat cat mi-a permis faptul ca conduceam masina si nu am observat nici o schimbare. Nu stiam ca sa modificat sensul de circulatie pe acea portiune de drum, am trecut pe acolo de mii de ori, adevarat, nu in utima vreme si nici nu am vazut indicatorul. Am oprit pentru a ma asigura, cand in sfarsit aveam liber sa trec, o masina care venea din spatele meu a trecut prin dreapta mea si a virat la dreapta nepermitandu-mi sa ma pot asigura din partea dreapta, am asteptat sa treaca, dupa care vazand ca iar vine un sir de masini de jos, dinspre calea ferata si apreciind ca am timp sa ma incadrez, sa efectuez manevra in siguranta, am virat la stanga. Toata atentia mea a fost captata de masina care ma depasit, si incercarea mea de a ma asigura sa tranversez intersectia in siguranta. In momentul treceri prin intersectie am vazut o masina de politie care urca la deal, in spatele primei masini care venea dinspre calea ferata si am auzit un clanson de politie, am tras pe dreapta, sperand ca nu ma clansoneaza pe mine, dar surpriza, am fost informata ca am trecut printr-un loc interzis, am incercat sa ii explic domnului politai ca nu am stiut, nu ma lasat sa vorbesc, ,,nu ai dat nici prioritate'', de aceste 2 abateri am fost informata. I-am dat documentele, ma legitimat, nici o clipa nu am fost lasata sa vobesc, chiar mi sa spus ,,punete la punct cu legislatia, daca vreau, pot sa iti urmaresc masina si unde te prind acolo te amedez", eu am inceput sa plang, la care mi sa spus ,,plangi, trebuia sa te gandesti inainte'' la final, am fost informata ca o sa imi vina puncte penalizare acasa si am deschis gura sa vorbesc, la care mi sa spus ca ,,comentezi, atunci o sa iti iau si permisul'' ,,hai punte in miscare, ca nu suntem la piata, pleaca''. Am plecat plangand la politie si acolo am facut plangere pentru felul cum am fost tratata de domnul politist. Pentru mine felul in care am fost tratata si lipsa de empatie de care a dat dovada, a fost un soc din care inca nu pot sa imi revin, avand in vedere ca eram o femeie singura cu un copil si chiar nu am stiut si nu am vazut indicatorul.Nu am refuzat sa opresc, sa ma legitimez, si nu am vorbit urat. A 2 zi am făcut sesizare la primărie pt înregistrare. Și la câteva zile am primit și procesul verbal 21 puncte amenda, 8 penalizare și 60 de zile permisul suspendat, trebuie să plătesc 2100 lei in 15 zile...zice că nu erau martori și ca fost prea aglomerat sa completeze procesul verbal pe loc, dar pentru mine daca m-am strecurat după minute bune de stat în intersecție se consideră neacordare de prioritate.Mia dat și ce nu mi-a spus, că nu aș fi avut luminile aprinse și că am calcat linia continua. Nu am nici o. Procesul verbal a fost redactat la 24 de ore după incident.Nu aveam nici o amenda până în prezent.ce ziceți as avea succes la contestație?
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2025
ElenaPaula, utilizator
Bine ca nu ati facut accident si nici nu v-a luat permisul. A merge pe contrasens e foarte periculos.

Nu aveti motive pentru a contesta PV, un punct amenda e 202,5 RON, sigur nu ati primit 21 de puncte amenda, asa se amendeaza persoanele juridice, trebuie sa platiti doar jumatate din minim (scrie si in PV) in cele 15 zile, la primaria de care apartineti. Impolitetea nu e motiv de contestare.
Articolul 98
(4) Clasele de sancțiuni sunt următoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă.
(5) Contravențiile prevăzute la clasa a V-a de sancțiuni se aplică persoanelor juridice.
[ link extern ]

Cititi cu atentie legea, asa cum v-a sfatuit (chiar daca nu foarte prietenos) politistul in cauza.
Nu am mers pe pe contrasens, am virat la stânga, fara să știu, faptul că un polițist te amenință că te poate urmări se pune nepolitețe?nu contează că nu ai știut, k ești un om de bună credință???îl omoram la prima prostie.21 de puncte amenda au fost știu ce am scris, adică 4250lei cu plata la jumătate în 15 zile, nu vad nici o clasă. Acea intersecție pe 12.08 sa publicat va sa schimbat sensul la stanga și pe 21.08 s-a întâmplat incidentul.
Ultima modificare: Marți, 2 Septembrie 2025
Manuela Rășină, administrator
Cum ziceți că nu ați mers pe contrasens, când ați scris in primul mesaj că s-a schimbat sensul de mers si nu ati observat un indicator, care vi se adresa ? Din partea mea depuneți ce plângere vreți, că e contravențională, că e penală, aveți tot dreptul dat de constituție. Dar deocamdată nu ați mentionat nici un motiv bazat pe drept.
Și la câteva zile am primit și procesul verbal 21 puncte amenda, 8 penalizare și 60 de zile permisul suspendat, trebuie să plătesc 2100 lei in 15 zile..

Pare ca are permisul suspendat pt 60 de zile.

Mergeti la un avocat, merita sa depuneti contestatie, poate in acel pv, se gasesc motive pt contestatie
Nu ai voie sa virezi la stanga. Asta am vrut sa spun.

Alte discuții în legătură

Contestare pv politia rutiera cristicarnisca cristicarnisca Buna seara Este primul meu subiect pe care il deschid (pana acum am fost doar cititor)dar nevoia ma face sa apelez la D-voastra. De curand am fost oprit de ... (vezi toată discuția)
Sa fac contestatie la proces verbal Ciprian230486 Ciprian230486 Buna seara,sa fac o contestatie la procesul verbal ptr o depasire pe linia continua? Mi-a suspedat permisu ptr 60 zile si amenda 6 puncte ptr ca mi facut ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis de conducere Gabriel7301 Gabriel7301 Bună ziua,ieri conduceam dinspre Bulevardul Dimitrie Cantemir și urma să fac dreapta pe Bulevardul Mărășești. Făcând manevra, am dat prioritate la ... (vezi toată discuția)