avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Domiciliu necunoscut mostenitori partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Domiciliu necunoscut mostenitori partaj succesoral

Bună ziua,
Rog dacă este cu putință sa ma ajutați în următoarea speță. Bunicul meu (care traieste) deține în coproprietate cu 2 frati (ambii decedati) bunuri imobile respectiv terenuri în baza titlului de proprietate - Legea 18/1991. Avand in vedere varsta înaintată a bunicului, dorim sa efectuam partajul cu copii fraților sau decedati însă nu cunoaștem domiciliul acestora. Partajul intenționăm sa l facem la instanta însă nu avem informații referitoare la domiciliul copiilor fraților bunicului, unii dintre copii find decedati la rândul lor cel mai probabil vor trebui citați descendenții acestora.
Cum putem introduce acțiunea în instanta fără a cunoaște domiciliul tuturor părților?
Poate face bunicului solicitări la evidenta populației pentru a afla domiciliul?
Rog sa ne îndrumați, dacă e cu putinta.
Precizez ca bunurile sunt situate în jud Iași. Dacă exista vreun avocat care își desfășoară activitatea în zona respectiva, putem colabora. Multumesc
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2025
Andreea9001, utilizator
Nu e nevoie sa obțin certificatele de deces ale fraților bunicului? Cred ca pot furniza informații care sa ne ajute în accesarea RNEP

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Nu este relevant daca au dezbatut succesiunea, puteti face partaj in instanta si fara. Primul demers este să mergeti la un avocat sa acceseze baza de date RNEP. In functie de ce gasoto acolo, vedeti cu ce puteti merge mai departe.
Verificarea dureaza cateva zile, timp in care pregatiti actiunea, sa nu se piarda timp.

Asa cred și eu cum spuneți dvs. Ce acte mi ar mai fi necesare de obținut în afara de certificatele de deces?
Mulțumesc

Madalina Pascu a scris:

Daca nu au dezbatut succesiunea si coproprietarii sunt decedati, cu cine se judeca?

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Nu este relevant daca au dezbatut succesiunea, puteti face partaj in instanta si fara. Primul demers este să mergeti la un avocat sa acceseze baza de date RNEP. In functie de ce gasoto acolo, vedeti cu ce puteti merge mai departe.
Verificarea dureaza cateva zile, timp in care pregatiti actiunea, sa nu se piarda timp.

8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu vă spun să nu credeți una sau cealaltă, ci să mergeți să discutați cu un avocat care face succesiuni. Noi nu știm ce date aveți sau nu aveți.
Pentru situația decesului coproprietarilor vă judecați cu moștenitorii aparenți care vor veni în baza dreptului lor legal în instanță. Și în caz că o parte decedează în timpul dosarului, la fel se întâmplă.
Procedural, eu nu pot să fiu lipsită de un drept pentru că altcineva nu a derulat vreo procedură. Nu așa funcționează legea civilă. Nimeni, prin pasivitate, nu-mi poate bloca drepturi legale. Doar inacțiunile mele pot duce la pierderea de drepturi ale mele. Prin urmare, că au dezbătut sau nu succesiunea nu îmi poate bloca un drept de a ieși din indiviziune. Sigur, înseamnă că voi avea ceva în plus de cerut în instanță, dar nu că nu îmi pot primi drepturile legale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent!!!!cum pot sa fac rost de copia certificatului de deces!!!! nicole852107 nicole852107 buna seara,am o problema destul de mare!!am nevoie de copia certificatului de deces al unchiului si nu stiu cum pot sa fac rost de ea...vreau sa facem iesirea ... (vezi toată discuția)
Succesiune teren bloc3c bloc3c 1.Tata a decedat in 2005. 2. A avut act de proprietate pentru un teren de 5ha (impreuna cu un frate si el decedat dupa obtinerea acestui titlu de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua tuturor ! bunica mea impreuna cu fratele au mostenit ... acn acn Buna ziua tuturor ! Bunica mea impreuna cu fratele au mostenit de la parinti un teren extravilan de 1,5 ha. Dupa decesul bunicii am facut succesiunea pentru ... (vezi toată discuția)