Bună ziua. Vă rog frumos să mă informați ce trebuie să fac la problema cu care mă confrunta. Am o fetiță de 12 ani și prin hotărâre judecătorească, mi s-a încredințat mie, pentru creșterea, educarea și grijă de ea. Mama ei este obligată prin lege la o plată lunară de 300 de lei ca pensie de întreținere. Din 2023 luna decembrie, nu a mai plătit absolut nimic. Am fost la parchetul de pe lingă judecătoria Săliște-Sibiu și am depus o plângere. Dânșii au trimis la poliția din Miercurea Sibiului pentru a da o declarație. Am fost la poliție și am dat declarație. Din martie 2025 când am depus plângerea la parchet și din iulie când am fost chemat la poliție pentru declarație, nu am mai primit nici un răspuns. Vă rog frumos să mă ajutați, unde trebuie să mă mai adresez pentru a rezolva problema pensiei de întreținere pentru fica mea. Menționez că nu mai știm nimic de mama fetiței. Nu știu dacă lucrează. Cu speranța că primesc un răspuns, vă mulțumesc anticipat
herminast
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Art 378 alin 1 lit c Cod penal, Abandonul de familie -neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, care se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. La alin 4 se prevede că fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile. Poate de aceea ați formulat plângerea penală.
Vă doresc ca mama fetei să fie găsită, să fie audiată, să se lucreze în dosarul penal și să se plătească obligațiile legale. Nu pare să tergiverseze polițistul la care a fost repartizat dosarul, în opinia mea. Dar ca să fie infracțiune trebuie ca neplata pensiei să se facă în anumite condiții. Succes!