avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1071 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am o fetiță de 12 ani și prin hotărâre ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am o fetiță de 12 ani și prin hotărâre judecătorească, mi s-a încredințat mie ...

Bună ziua. Vă rog frumos să mă informați ce trebuie să fac la problema cu care mă confrunta. Am o fetiță de 12 ani și prin hotărâre judecătorească, mi s-a încredințat mie, pentru creșterea, educarea și grijă de ea. Mama ei este obligată prin lege la o plată lunară de 300 de lei ca pensie de întreținere. Din 2023 luna decembrie, nu a mai plătit absolut nimic. Am fost la parchetul de pe lingă judecătoria Săliște-Sibiu și am depus o plângere. Dânșii au trimis la poliția din Miercurea Sibiului pentru a da o declarație. Am fost la poliție și am dat declarație. Din martie 2025 când am depus plângerea la parchet și din iulie când am fost chemat la poliție pentru declarație, nu am mai primit nici un răspuns. Vă rog frumos să mă ajutați, unde trebuie să mă mai adresez pentru a rezolva problema pensiei de întreținere pentru fica mea. Menționez că nu mai știm nimic de mama fetiței. Nu știu dacă lucrează. Cu speranța că primesc un răspuns, vă mulțumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: herminast , utilizator 22:41, 3 Septembrie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plângerea penala în general nu ajuta cu prea mult se formuleaza mai mult pt a constrânge debitorul obligației sa achite sumele datorate.Destul de rar sunt trimise astfel de cazuri în judecata..Apelați la executor judecatoresc dacă are bunuri ,realizează venituri etc.Alte soluții nu sunt..
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plangere la instanta pentru tergiversarea solutionarii dosarului penal.

In paralel, incercati executarea silita printr-un executor care va cauta sa vada daca debitoarea are venituri, daca are bunuri ce pot fi valorificate.
Mai întâi cereți la Parchetul care supraveghează dosarul penal consultarea dosarului și obținerea de copii după actele efectuate în dosar.
Astfel veți afla dacă mama a fost identificată și audiată, date referitoare la situația ei, dacă lucrează, eventual unde, motivul pentru care nu a mai plătit, etc.
Nu mai știți nimic de ea, poate a decedat. Dacă trăiește, executare silită.
Pentru toate acestea, poate ar fi bine să cereți ajutorul unui avocat sau ajutorul unui mediator.
Un mediator bun ar putea să vă ajute să discutați cu mama copilului, să înțelegeți ce motive are să nu ajute la creșterea și educarea acestuia, poate a avut probleme, iar ea să înțeleagă că minora are nevoie de acei bani și că instanța a obligat-o să plătească o sumă lunar.
La mediator ați putea să calculați și să stabiliți împreună modalitatea de a se achita datoria acumulată din decembrie 2023 până în prezent.
Cu scuzele de rigoare, sfatul referitor la plângere la instanță pentru tergiversarea soluționării dosarului penal nu îl înțeleg.
Mama nu mai plătește din decembrie 2023 ce datorează copilului. Plângerea penală, pentru ce faptă nu știm, se formulează în martie 2025. Tatăl este audiat în iulie 2025, în calitate de reprezentant al persoanei vătămate, desigur.
Unde oare vedeți tergiversarea dosarului penal, ca să piardă omul inutil timp pe la instanță?

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Plangere la instanta pentru tergiversarea solutionarii dosarului penal.

In paralel, incercati executarea silita printr-un executor care va cauta sa vada daca debitoarea are venituri, daca are bunuri ce pot fi valorificate.

Ultima modificare: Miercuri, 3 Septembrie 2025
herminast, utilizator
Pentru neplata pensiei alimentare. Am fost audiat de poliție pentru a da declarație de când nu sa mai plătit pensia. Pensia alimentară a fost stabilita prin ordin judecătoresc . Dețin actul ce a hotărât judecătoria Săliște-Sibiu în anul 2023.
Mama fetiței nu a decedat știu că lucrează, dar nu cunosc dacă lucrează cu forme legale. Am încercat să iau legătura cu ea, pentru a ne înțelege amiabil, dar nu se poate discuta cu ea. Vorbește foarte nepoliticos. Vă mulțumesc
Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2025
Manuela Rășină, administrator

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Plângerea penala în general nu ajuta cu prea mult se formuleaza mai mult pt a constrânge debitorul obligației sa achite sumele datorate.Destul de rar sunt trimise astfel de cazuri în judecata..Apelați la executor judecatoresc dacă are bunuri ,realizează venituri etc.Alte soluții nu sunt..

Mulțumesc pentru ajutor

Alte discuții în legătură

Abandon pentru neplata pensiei alimentare RAMOnaBC RAMOnaBC buna ziua.fostul sot nu a platit pensia alimentara fetitei (3 ani) de 1 an si 7 luni,adica din martie 2008.in luna martie 2009 am depus o plangere la politie ... (vezi toată discuția)
Neplata pensie alimentara rokhsana rokhsana Buna ziua. Am si eu o problema legata de neplata pensiei alimentare. In martie 2011 s-a pronuntat divortul si baiatul care are acum 9 ani a ramas la ... (vezi toată discuția)
Plangere penala neplata pensiei alimentare speedy2007 speedy2007 As dori daca se poate sa imi spuna si mie cineva cum si unde se poate face o plangere penala pt neplata pensiei alimentare si care sunt urmarile ei in cazul in ... (vezi toată discuția)