avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de întreținere după 18 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de întreținere după 18 ani

Cum sa procedez în cazul în care copilul meu a primit pensie de întreținere pana acum, dar tatal lui spune ca peste doua luni, când copilul face 18 ani, nu vrea sa-i mai plătească, deși copilul este la liceu, la zi?

As putea primi răspunsuri cu formulare valabile?
Trebuie sa apelez neapărat la un avocat?

Mulțumesc!
Ultima modificare: Duminică, 7 Septembrie 2025
GNCI, utilizator
Cel mai recent răspuns: GNCI , utilizator 22:02, 7 Septembrie 2025
Pensia de intretinere nu se plateste doar cand parintele platitor vrea . Daca nu vrea , poate fi silit de instanta . Doar ca , avand in vedere ca va fi major , dvs. nu puteti intreprinde nimic , ci copilul isi va Chema in judecata tatal . Are dreptul la intretinere cata vreme urmeaza o forma de invatamant acreditata , dar nu mai mult de 26 ani . Daca va descurcati singuri cu actiunea , atunci -desigur-, nu aveti nevoie de avocat v. Dar … va descurcati ? nu-i chiar simplu …
CHKa, utilizator
Daca exista hotarare care il obliga pana la 18 ani, atunci teoretic obligatia lui inceteaza cand copilul implineste 18 ani si este nevoie ca minorul devenit major sa isi dea in judecata tatal pentru ca obligatia de plata a pensiei sa ii fie stabilita cat este in continuarea studiilor, dar nu mai mult de 26 ani.

Daca cumva in hotararea anterioara exista specificatia cat continua studiile, dar nu mai mult de 26 ani nu mai e nevoie de o noua actiune in instanta.

Asa ca verificati hotararea care il obliga pe tata la plata pensiei si actionati apoi in functie de mentiunile din aceasta.
Nu este stipulat ca intreaga perioada de studii dar nu mai mult de 26 de ani, deși se face referire la art. 499 cod civ, dar numai la jumate din el, ca să avem noi treaba, cred; cum sa scrii despre un articol, dar doar jumate din el?

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Daca exista hotarare care il obliga pana la 18 ani, atunci teoretic obligatia lui inceteaza cand copilul implineste 18 ani si este nevoie ca minorul devenit major sa isi dea in judecata tatal pentru ca obligatia de plata a pensiei sa ii fie stabilita cat este in continuarea studiilor, dar nu mai mult de 26 ani.

Daca cumva in hotararea anterioara exista specificatia cat continua studiile, dar nu mai mult de 26 ani nu mai e nevoie de o noua actiune in instanta.

Asa ca verificati hotararea care il obliga pe tata la plata pensiei si actionati apoi in functie de mentiunile din aceasta.

GNCI, utilizator
Mulțumesc! Cred ca ne descurcam!

CHKa a scris:

Pensia de intretinere nu se plateste doar cand parintele platitor vrea . Daca nu vrea , poate fi silit de instanta . Doar ca , avand in vedere ca va fi major , dvs. nu puteti intreprinde nimic , ci copilul isi va Chema in judecata tatal . Are dreptul la intretinere cata vreme urmeaza o forma de invatamant acreditata , dar nu mai mult de 26 ani . Daca va descurcati singuri cu actiunea , atunci -desigur-, nu aveti nevoie de avocat v. Dar … va descurcati ? nu-i chiar simplu …

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere copil elena13 elena13 Buna ziua.Sunt divortata si copilul meu implineste luna asta 18 ani.Deja pensia de intretinere a venit redusa in aceasta luna.Baiatul este in clasa a xii.Ce ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa majorat tomasuzana tomasuzana cum se procedeaza continuarea platii cupa 18 ani student? si cum se inceteaza plata pensiei la implinirea a 18 ani? ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! as dori, dacă se poate, câteva lămuriri. am doi ... TiganusNelutu TiganusNelutu Bună ziua! As dori, dacă se poate, câteva lămuriri. Am doi copii, unul major și unul minor pentru care plătesc pensie de întreținere în cuantum de ... (vezi toată discuția)