avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Suntem trei frați, iar tatăl nostru a decedat acum ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Suntem trei frați, iar tatăl nostru a decedat acum ceva timp ...

Buna ziua,
Aș avea o întrebare.Sintem trei frați iar tatăl nostru a decedat acum ceva timp....
La succesiune au fost prezenți mama si noi cei trei frați...Doi dintre frați au renuntat la mostenire,si astfel mostenitorii apartamentului sint eu si cu mama.Ea avand o cotă 62,50% iar eu 37,50%.
Intrebarea mea ar fi mama cât timp este in viața poate ceda partea ei preferențial unuia dintre frati?Sau va trebui sa participam toti trei frați la succesiune dupa decesul mamei din nou...
Multumesc pentru răspunsuri
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 08:46, 11 Septembrie 2025
Frații pot să accepte succesiunea mamei, iar mama poate oricând să-și înstrăineze averea. Dvs, fiind moștenitor rezervatar, puteți să cereți reducțiunea liberalităților excesive în cazul în care mama își va ceda prin act gratuit bunurile (donație, testament etc), ceea ce înseamnă că veți putea primi până la 1/2 din ceea ce ați fi moștenit dacă nu se făcea actul gratuit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Act vanzare mostenire danilacristian danilacristian buna ,parintii mei, mai precis mama mea are de la parintii ei un testament pe casa si teren(mobil si imobil),acestia fiind decedati,iar ea vrea ca sa imi ... (vezi toată discuția)
Mostenire pentru doar unul dintre succesibili cezarpoenaru cezarpoenaru am o intrebare si as dori cateva lamuriri.bunica mea este in viata si ar dori sa lase mamei mele mostenire,casa pamintul etc.MENTIONEZ ca mama mea a avut o ... (vezi toată discuția)