avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Speta legata de actul de locatiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Speta legata de actul de locatiune

Buna , am o speta legata de actul de locatiune. Proprietarul nu declara pretul integral al chiriei in contracul ANAF , cere ca sa ii fie platita cash ( chiria ) , dar continua sa o mareasca . Evaziunea fiscala pe care o sesizez nu cred ca am cum sa o dovedesc , am auzit ca o reclamatie la ANAF nu rezolva prea multe . Astept sfaturi , multumesc !
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 20:32, 14 Septembrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu înțeleg cu ce.anume va deranjează pe dvs ?Dacă plătește sau nu impozit este problema proprietarului care își asuma și riscurile de rigoare.Daca dvs din spirit civic nu mai suportați situația puteți sa căutați oricând un alt imobil pt închiriere.Din același spirit civic puteți face o sesizare în scris către ANAF pt a va liniști conștiința
Dacă și cum va fi soluționată depinde de implicarea funcționarilor fiscaliIn cazul in vare aveți restante la chirie,întreținere ,pagube produse imobilului atunci proprietarul va poate acționa în instanta chiar dacă contractul nu este înregistrat la ANAF.
Mulțumesc pentru lămuriri. Înțeleg că, din punct de vedere legal, nu mă afectează direct situația și că ‘spiritul civic’ se poate manifesta printr-o sesizare la ANAF. Totuși, cred că un forum de consultanță juridică e mai potrivit pentru răspunsuri aplicate, nu pentru sfaturi de conștiință. Cât despre ideea de a căuta un alt imobil, o voi lua în calcul, dar deocamdată mi-aș dori să rămân la subiectul juridic al întrebării
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs nu răspundeți pt eventuala evaziunie fiscala făcută de proprietar..În sute de mesaje pe acest forum cât și în consultațiile acordate am constatat ca în general aproape nimeni nu este interesat facă proprietarul unui imobil declara sau nu veniturile obținute din chirie .Discuțiile apar de obicei la finalul contractului când apar probleme privind restituirea garanției,facturi restante,etc.Atunci chiriașii își imaginează ca dacă nu este inregistrat contractul la ANAF.nu pot fi trași la răspundere într un proces civil..În rest sunt sigur ca atunci când chiriasii actuali vor fi la rândul lor proprietari și vor închiria își vor indemni cu sfințenie obligațiile fiscale.(ma refer în general nu doar la situația dvs)
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Septembrie 2025
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
Cu tot respectul - CE anume ati vrea sa rezolve o reclamatie la ANAF ? mai mult decat sa-l puna din urma la plata , plus - poate - o amenda , nu va fi nimic - asta DACA va avea vreo urmare …. Dupa cum vedeti , nici una dintre masuri nu va rezola DVS. vreo problema ( daca aveti vreuna ) . Nici nu-l va sili nimeni sa va pastreze ca chirias , nici sa nu va mai mareasca chiria . Si , daca nici nu aveti vreo dovada … Ar putea sa se considere calomniat , ca actele vorbesc si actele pe care le aveti nu arata nimic din ceea ce sustineti . PS. Si chiar nu aveti de unde sa stiti daca e sau nu e contractul declarat , pana recent nici nu era obligatoriu de declarat , trebuia doar ca cel care a incasat chiria , sa faca in anul urmator declararea veniturilor pentru impunere .
Ultima modificare: Duminică, 14 Septembrie 2025
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi chiriasi Popescupop Popescupop Buna ziua, In bloc la noi sta cu chirie o doamna mai in varsta impreuna cu proprietara.Aceasta proprietara o agreseaza verbal si o umileste , gen: sa te uiti ... (vezi toată discuția)
Chiriasi galagiosi saimarica saimarica Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in problema pe care o intampin cu vecinii chiriasi de sub apartamentul meu, care fac galagie si nu au contract de ... (vezi toată discuția)
Chiriasi fara contract de inchiriere rau platnici la intretinere manealidia manealidia Buna ziua, Sunt administratora unei asociatii de proprietari si ma confrunt cu urmatoarea problema; In bloc sunt foarte multe apartamente inchiriate unde ... (vezi toată discuția)