avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama mea fiind cu handicap din naștere a rămas în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama mea fiind cu handicap din naștere a rămas în casa părintească ...

Buna seara .va prezint următorul caz..Mama mea fiind cu handicap din naștere a rămas în casa părintească .de 6 ani casa a fost în mare parte renovata .Și acuma vine fratele ei să își ceară drepturile.Bunicii sunt decedați .El nu a mișcat niciun deget la casa respectiva ,nici nu și a îngrijit părinții bolnavi .Cum se procedează ?multumesc
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 15:43, 14 Septembrie 2025
Fratele are dreptul legal de a moșteni, iar handicapul mamei nu are legătură cu succesiunea. Dacă bunicii ar fi vrut să-i asigure fiicei lor un avantaj, ar fi putut face acest lucru, în timpul vieții.
Fratele mamei dvs. are drept succesoral egal cu mama, pentru că ambii sunt copii ai bunicilor decedați. Faptul că el nu a contribuit la întreținerea părinților sau la renovarea casei nu îl scoate automat din drepturi.
Mama păstrează dreptul de a cere compensare pentru investițiile făcute în imobil (renovări, întreținere, îngrijire). Acestea se dovedesc cu facturi, chitanțe, martori, și la partaj se scad din cota-parte a fratelui.
Dacă mama dvs locuiește acolo și e persoană cu handicap, instanța poate decide atribuirea casei către ea, cu obligația de a plăti fratelui o sumă compensatorie (sultă), în loc să fie obligată să părăsească locuința.
Deci fratele are drept legal la moștenire, dar mama poate rămâne în casă și instanța o va obliga doar să îl despăgubească pentru partea lui, scăzând investițiile deja făcute. Depinde foarte mult cum veti formula actiunea catre instanta.
Ultima modificare: Duminică, 14 Septembrie 2025
MYRA CIMPEAN , Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune AD2103 AD2103 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Bunicul si bunica mea din partea mamei au decedat in urma cu 15 ani. S-a făcut succesiune pe casa ... (vezi toată discuția)
Casa-mostenire ely_3n ely_3n O sa trec direct la problema fara a mai recurge la vreo introducere. Povestea pe scurt Eu si parintii mei am vandut apartamentul in care stateam si ne-am ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa persoana cu handicap Codruta6 Codruta6 Buna ! Ma confrunt cu o problema destul de ciudata si in speranta ca se gaseste cineva cu un sfat, ma adresez voua ! Acum 15 ani, cand inca bunicul meu era in ... (vezi toată discuția)