Buna ziua...Ma aflu in următoarea situație. Sunt căsătorită cu situl meu de 21 de ani..De 4 ani mama ne-a facut acte pe casă (contract vanzare-cumparare cu uzufruct viager).De 1 an de zile eu si soțul nu ne mai înțelegem,motiv pt.care vreau sa divorțez,acesta din urma nefiind de acord.As dori sa ma ajutați cu un răspuns. Daca eu divorțez,el are dreptul sa ceara partajul?In condițiile in care momentan noi inca nu suntem proprietari in drept?Mulțumesc frumos pt.eventualele răspunsuri!
buna ziua,
Dreptul de proprietate este compus din trei elemente: usus, fructus, abusus.
Dvs. prin contractul de vânzare încheiat detineti doar nuda proprietate (usus), iar mama are un drept de uzufruct viager (fructus și abusus).
Deci la partaj se va aduce doar nuda proprietate, astfel încât fiecare dintre parți va fi obligată să respecte dreptul de uzufruct viager, urmând ca la decesul uzufructuarului să revină fiecîreia, în aceleași cote, și celelalte două elemente ale dreptului de proprietate.
Răspunsul este că se poate face acest partaj.
Uzufruct
plopilor
uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)