Buna ziua!
Sunt o persoana nevazatoare care in prezent lucrez intr-un spital de stat, dar care cumuleaza salar-pensie. OUG 9 / 6 martie 2025 , Art IV ..."(10) Raportul de muncă al personalului contractual plătit din fonduri publice în conformitate cu prezenta lege, care îndeplinește condițiile de pensionare și pentru care a fost emisă decizia de pensionare, încetează de drept, în condițiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, chiar dacă salariatul a solicitat suspendarea plății pensiei."
Ce se intampla cu personalul contractual care in prezent cumuleaza pensia cu salariul, dar care nu a indeplinit varsta standard de pensionare? Varsta mea este de 39 ani, iar vechimea in munca este de 16 ani.
Mai doresc sa adaug ceva:
Decizie 521/2023 a Curtii Constitutionale a Romaniei , la art. 48 spune: "
48. Prin Decizia nr. 82 din 15 ianuarie 2009, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 33 din 16 ianuarie 2009, Curtea a reținut că interzicerea cumulului pensiei cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională desfășurată în cadrul autorităților și instituțiilor publice și impunerea obligației persoanelor aflate în situația menționată de a opta pentru pensie ori pentru veniturile realizate din activitatea profesională, altfel spus, de a renunța la pensie continuându-și activitatea profesională sau de a înceta activitatea profesională aducătoare de venituri și de a-și conserva pensia, afectează, prin limitare, atât dreptul la pensie prevăzut de art. 47 alin. (2) din Constituție, cât și dreptul la muncă consacrat prin art. 41 din Legea fundamentală. Afectând drepturi fundamentale, o asemenea interdicție nu poate fi reglementată prin ordonanță de urgență a Guvernului.".
Intrebarea mea: Eu, persoana nevazatoare care cumulez pensia cu salariul avand varsta de 39 ani si vechimea in munca de 16 ani pot continua sa muncesc la unitatea sanitare unde muncesc in prezent , dupa data de 31 decembrie 2025?
Multumesc! Astept cu mult interes un raspuns in acest sens.