avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala

Am un angajat care doreste sa se pensioneze anticipat. Indeplineste conditiile de varsta si stagiu de cotizare asa cum sunt prevazute de legea 19/2000. Totodata angajatul este si administratorul societatii.
1. La data la care depune dosarul pentru pensionare este obligatorie si incetarea contractului de munca sau la emiterea deciziei de pensionare?
2. Daca veniturile din dividende intra sub incidenta art 6.al 1,pct.IV din legea19/2000 inseamna ca nu se poate sa beneficieze de pensie anticipata?
Ce posibilitate exista pentru a se putea pensiona anticipat fara sa incalcam legea.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 22:49, 25 Septembrie 2013
Legea 19/2000 a fost abrogata de Legea 263/2010.

1. Daca e pensie limita de varsta, CIM inceteaza la data indeplinirii conditiilor de pensie limita de varsta. Dosarul se depune la casa de pensii incepand de la aceeasi data. Se poate incheia un nou contract de munca de la aceeasi data, cumulandu-se pensia cu salariul.
Daca e pensie anticipata, se depune dosarul, dar CIM inceteaza doar la data comunicarii deciziei de pensionare anticipata. Pensia anticipata se va plati de la data incetarii CIM.

2. Pentru mai multe informatii, precizati luna si anul nasterii angajatului, precum si vechimea in munca, eventual daca a lucrat in grupe de munca.

Codul muncii:
ART. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
.........
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;...............


Legea nr. 263/2010:


ART. 62
(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege......

ART. 65
(1) Pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani........

ART. 105
În sistemul public de pensii, pensiile se plătesc de la data acordării, stabilită prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, cu excepţia pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale, care se plătesc de la data încetării calităţii de asigurat.

ART. 118
(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).
(2) Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, poate cumula pensia cu venituri din activităţi profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut prevăzut la art. 33 alin. (5).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie DimitriP DimitriP Buna seara....as avea Prima speta consta in faptul ca o persoana si-a depus dosarul de pensie, si a primit si decizia de pensionare. Problema este ca ... (vezi toată discuția)
Salariat si pensionar in sectorul privat crinab crinab Unul dintre salariatii unei societati comerciale cu raspundere limitata doreste sa se pensioneze, indeplinind canditiile de pensionare. Acesta doreste ca sa ... (vezi toată discuția)
Cim pensionar otto2009 otto2009 Lucrez ca infirmiera intr-un spital de stat.La data de 15 august 2015 indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta. In conditiile in care ... (vezi toată discuția)