avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Cum functioneaza dreptul de autor?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Cum functioneaza dreptul de autor?

Cum functioneaza dreptul de autor? Poti avea drept de autor pe un concept? Am o trupa a carei mascota este o figura umanoida cu o arma medievala in loc de cap. Figura a aparut ca urmare a unei colaborari pentru un design de tricou cu cineva, acea persoana desenand design-ul. Intre timp relatiile s-au stricat, dar noi am mai folosit conceptul acelei figuri, cu alte designuri, evident. Acum, colaboratorii cu care facem tricouri au primiti mesaj de la acea persoana ca prin legea 8/1996 art 13 litera f, le cere sa opreasca vanzarea tricoului cu figura respectiva, cu toate ca este cu totul alt design si ipostaza, si pe langa asta, internetul e plin oricum de concepte similare.
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 02:16, 29 Septembrie 2025
Dacă dvs folositi aceeași mască doar ca inspirație, cu alt design, ipostază și detalii vizuale, nu există copiere a operei originale. În practică, instanțele compară operele și verifică dacă există similitudini substanțiale în expresia creativă, nu doar în idee sau temă.
nu exista drept de autor pentru idei, concepte, teorii, etc. pentru ca un drept de autor sa existe, trebuie ca ideea sa aiba suport material

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Din nou despre "proprietatea intelectuala" dar cu alte argumente decat gogosile Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Ideea de baza: \"It is impossible to conclude, of any given mass of acquired wealth, merely by the fact of its existence, whether it signifies good or evil to ... (vezi toată discuția)
"arme albe" - unde începe si unde se sfârseste portul ilegal...? Naganori Naganori Buna ziua, Îmi place deseori sa calatoresc prin locuri unde \"mâna omului nu prea pune piciorul\". :P În scopuri utilitare, port uzual în rucsac un ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica,cu fonduri europene.parter de bloc,interzicerea montarii grilajelor in urma execurii lucrarilor. mickym32 mickym32 Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc din sectorul 6,la parter.Nu de mult,am fost informati ca vor incepe lucrarile de reabilitare termica.Aceasta lucrare se ... (vezi toată discuția)