avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Asociatul poate presta servicii fara c.i.m.?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Asociatul poate presta servicii fara c.i.m.?

Doresc sa imi deschis un srl cu caen 4322 in care eu sa fiu administrator si asociat cu 99% din actiuni, iar sotul sa fie asociat cu 1% din actiuni. Activitatea de instalatii sanitare o sa fie făcută de sot. Se poate sa presteze servicii de instalatii sanitare fara sa fie angajat cu contract individual de munca? Este o lege care prevede asta? Am citit aici pe site ca ar putea in baza unui contract de mandat sau in baza actului constitutiv. Ce trebuie specificat in actul constitutiv ca sa poata sa presteze servicii fara a avea c.i.m.?
Mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 04:43, 17 Septembrie 2025
Nu este obligatoriu ca un asociat sau administrator de SRL sa aiba contract de munca ... exercitarea atributiilor se face in baza actului constitutiv al societatii sau al contractului de mandat.

Buna seara! Va mulțumesc pentru răspuns. As mai avea câteva întrebări, dacă ma puteți ajuta:
-in actul constitutiv cum ar trebui sa formulez, ca sa arat faptul ca asociatul cu actiuni 1% o sa presteze servicii ptr srl?
- contractul de mandat am văzut ca poate fi cu titlu gratuit si cu titlu oneros. Ce implica ambele variante?
- care ar fi cea mai buna varianta actul constitutiv sau contractul de mandat?
-este vreun articol de lege pe care ma pot baza in cazul unui control, dacă trec in actul constitutiv sau fact contract de mandat?
Ideea este ca vreau sa am acest srl ca sa fiu in legalitate dar plata contribuțiilor ptr un salariat, cel puțin la început, ar fi destul de dificila.
-este obligatoriu sa am casa de marcat sau pot emite facturi/chitanțele si către persoane fizice. Am înțeles ca acest caen ar fi exceptat de la a avea casa de marcat,dacă ma puteți lamuri si cu acest lucru.
Va mulțumesc anticipat!
Seara frumoasă!

Cornel Vasile a scris:

Nu este obligatoriu ca un asociat sau administrator de SRL sa aiba contract de munca ... exercitarea atributiilor se face in baza actului constitutiv al societatii sau al contractului de mandat.

Actul constitutiv poate menționa modalitatea de colaborare a asociaților, dar nu este suficient pentru a acoperi toate aspectele unei relații de muncă sau de colaborare, mai ales dacă activitatea depășește nivelul de simplă participare la administrarea firmei.

Asadar, in Actul constitutiv se inscrie dreptul acestuia de a indeplini toate formalitatile necesare realizarii obiectului de activitate al societatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatul unic/administratorul unui srl cu activitate cod caen ... carmenliv carmenliv Asociatul unic/administratorul unui srl cu activitate cod caen 9602 poate desfășura activitate doar în baza unui contract individual de munca sau poate sa ... (vezi toată discuția)
Cand se plateste indemnizatie de administrator roxanaserban roxanaserban Buna ziua As dori si eu sa stiu cand este obligatoriu sa platesti indemnizatia de administrator sau daca calitatea de administrator intr-un SRL trebuie ... (vezi toată discuția)
Salut, daca dețin un pfa cu cod caen 4322-lucrari de instalatii ... eduard56463 eduard56463 SALUT, daca dețin un pfa cu cod caen 4322-Lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si de aer conditionat) Si prestez servicii doar la SRL URI SI PFA URI ... (vezi toată discuția)