avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs în casație
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs în casație

Bună ziua,
Soțul meu, se află în prezent în executarea unei pedepse de 3 ani închisoare, aplicată pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului (art. 336 alin. 1 Cod penal)
A fost condamnat inițial de Judecătoria Mangalia (19.02.2025), iar Curtea de Apel Constanța a respins apelul ca nefondat (30.05.2025). În prezent, dosarul se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde a fost declarat recurs în casație.
Motivele invocate în recurs:
Hotărârile anterioare sunt motivate deficitar, cu pasaje copiate din alte dosare și fără analizarea reală a probelor; exemplu; hotararea din februarie are 6 pagini copiate din rechizitoriu, hotararea din mai are 9 pagini, inclusiv menționarea altui inculpat, altă aloclemie, altă fapta.
Nu s-a stabilit cu exactitate momentul consumării infracțiunii, iar procesul-verbal de constatare are neconcordanțe (apel la 112 înainte de presupusa parcare, mențiuni inexacte privind testarea cu etilotest);
S-au strecurat elemente străine de cauză în motivarea instanțelor (ex.: menționarea unei alte persoane și a unei alte infracțiuni – art. 335 CP);
Nu s-a ținut cont de martorii propuși în apărare;
Există neclarități privind depistarea efectivă în trafic, condiție esențială conform Deciziei CCR nr. 732/2014.
Date personale relevante:
Soțul meu nu este recidivist;
Nu există victime sau prejudicii materiale;
Avem împreună o fetiță minoră aflată în întreținerea lui;
Are loc de muncă stabil din 2016 până la momentul încarcerării, fără abateri disciplinare.
Întrebarea mea către dumneavoastră este:
Din experiența dvs., în ce măsură motivele invocate pot fi considerate suficiente pentru admiterea recursului în casație la ÎCCJ?
Care ar fi scenariile posibile după admiterea în principiu?
Ce recomandări aveți pentru susținerea suplimentară a cauzei (ex.: memorii, caracterizări de la angajator, autorități locale)?
Mulțumesc!

Alte discuții în legătură

Arestare abuziva? windwolf35 windwolf35 1996 martie am savarsir infractiuni pe raza jud HD si TM.sant prins in TM ,audiat,nu mi se elibereaza mandat de arestare.sunt trimis la deva,audiat si mi se ... (vezi toată discuția)
Daca partea recurenta va castiga recursul, ce se va intâmpla? ... Narcisa_ Narcisa_ Daca partea recurenta va castiga recursul, ce se va intâmpla? Instanta de recurs ca retrimite spre rejudecare instanței inferioare? Recurenta a ... (vezi toată discuția)
S-a admis cererea de exceptie misugeorge misugeorge sa traiti. inalta curte de casatie si justitie a admis cererea prin care am invocat exceptia neconstitutionalitatii articolului 483 aliniatul 2 din codul de ... (vezi toată discuția)