avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, As dori sa aflu daca dreptul de uzufruct se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, As dori sa aflu daca dreptul de uzufruct se poate ...

Buna ziua,
As dori sa aflu daca dreptul de uzufruct se poate lasa mostenire unuia dintre copiii mei.
Situatia reala este astfel: eu am doi copii ( o fata si un baiat); socrul meu (in timpul vietii sale) a lasat mostenire doar fetei mele apartamentul de bloc in care a locuit cu sotia dansului prin contract de vanzare - cumparare , cu conditia ingrijirii sale cat a fost in viata.
Locuinta a fost lasata fetei mele ca nud proprietar, iar ca uzufructuari au fost :socrul meu, sotia lui, fostul meu sot si eu.
Intre timp lucrurile au evoluat si s-au schimbat astfel: socrul meu si sotia dansului au decedat, eu am divortat de sotul meu si in urma partajului a renuntat la dreptul lui de uzufructuar din acest contract si am ramas doar eu si fiica mea.
Fiica mea ca nud- proprietar iar eu uzufructuar.
Relatiile s-au cam deteriorat cu fiica mea intre timp.
As dori sa stiu daca dupa trecerea mea in nefiinta , baiatul are dreptul sa preia uzufructul de care am beneficiat eu sau la imbunatatirile pe care eu le-am adus acestui apartament in decursul anilor pana in acest moment.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 20:32, 17 Septembrie 2025
Nu. Dreptul de uzufruct este cel mult viager.
Se stinge la decesul titularului.
Realizați ca dacă asa ceva ar fi posibil, uzufructul nu s-ar stinge niciodată și ar continua la nesfârșit cu moștenitorii.
Daca dreptul de uzufruct ar putea fi lasat mostenire , nudul proprietar nu si-ar putea folosi niciodata proprietatea , fiecare uzufructuar si-ar lasa dreptul mostenire , pe generatii si generatii , iar “ nudul “ nu s-ar alege decat cu plata impozitelor si a reparatiilor majore privind proprietatea . Daca va uitati in actul care v-a instituit acest drept , veti vedea ca uzufructul este viager ( daca nu e pe o perioada mai scurta ) , asta insemnand - maxim pe durata vietii dvs. Deci , nu aveti cum sa-l lasati mostenire , acest drept se stinge la decesul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)
Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager sau intretinere RalucaDimian RalucaDimian Buna seara , As dori un sfat, va rog, in legatura cu urmatoarea problema : O cunostinta de-a mea (el nu este roman , are rezidenta permanenta aici in ... (vezi toată discuția)