avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot deveni Tutore pentru tazal meu cu Alzheimer ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot deveni Tutore pentru tazal meu cu Alzheimer avansta? ...

Cum pot deveni Tutore pentru tazal meu cu Alzheimer avansta?
Mentin sa specific ca eu nu locuiesc in tara.Tatal meu are o prietena care este legal inca casazorita.Ea il ingrijeste de 2 ani,de cand el are nevoie de ajutor,a renuntat la locul de munk si sa mutat la el.Pensia normala este mare pentru Romania,cea ce ma face suspicioasa.Sa nu se foloseasca de bunurile lui.
Certificat de handicapat are,dar fara insotitor.
Cel mai recent răspuns: Daniela.W , utilizator 17:43, 20 Septembrie 2025
Nu puteți exercita obligația de tutore de la distanță, pentru ca este imposibil.
Instanța de judecată n-o să vă desemneze tutore în această situație, pentru că, a fi tutore, nu poate fi doar o formalitate.
Puteți să fiți tutore dacă aveți CI cu adresă de România chiar dacă nu locuiți în țară, dar trebuie să îndepliniți codițiile necesare, respectiv: să nu fiți în cazierul judiciar și fiscal, să aveți o stare de sănătate și materială corespunzătoare și să vă exprimați acordul de a fi tutore (ori prin declarație notarială sau în fața instanței). Se vor face evaluări ale stării medicale a tatălui dvs (lipsa discernământului) de către un psiholog și de un psihiatru (nu se mai fac de către INML, deci merge mai rpede).
Și dacă nu aveți locuința în țară este posibil să fiți tutore dar situația este mai complexă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2025
Adrian ALBU, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
E posibil sa se foloseasca de bunurile lui , in sensul ca traiesc ambii din pensia lui . Cata vreme ea a renuntat la locul ei de munca - ziceti ca , deja , de 2 ani - considerati ca nu merita ? Daca ea , in situatia data , renunta a-l mai ingriji , aveti un plan B ? ca , conform legilor romane , dvs. aveti obligatia de a va ingriji parintele ajuns in nevoie … Cu tot respectul - aveti idee ce inseamna sa ingrijesti un bolnav cu acest diagnostic ( avansat , spuneti ) ? Sincer , ar merita putina recunostinta prietena …
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2025
CHKa, utilizator
Da,stiu ce inseamna.Lucrez in domenul medical.
Ii sunt recunoascatoare pentru xa are grija de el.
Stiu ce obligatii am.Planul B ori in Ro orin sal aduc la mine,dar este contraindicat schimbat mediul la persoanele cu Dementa(se agraveaza situatia psyhica,la un mediu necunoscut,mai ales alta limba)
Multumesc pt raspuns

CHKa a scris:

E posibil sa se foloseasca de bunurile lui , in sensul ca traiesc ambii din pensia lui . Cata vreme ea a renuntat la locul ei de munca - ziceti ca , deja , de 2 ani - considerati ca nu merita ? Daca ea , in situatia data , renunta a-l mai ingriji , aveti un plan B ? ca , conform legilor romane , dvs. aveti obligatia de a va ingriji parintele ajuns in nevoie … Cu tot respectul - aveti idee ce inseamna sa ingrijesti un bolnav cu acest diagnostic ( avansat , spuneti ) ? Sincer , ar merita putina recunostinta prietena …

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dementa mariw mariw Bunicul meu e proprietarul casei unde locuiesc eu,mama,tata si bunica. Bunicul meu fiind divortat de bunica,mama fiind fiica lui. Bunicul meu a avut tendative ... (vezi toată discuția)
Obtinere tutela bolnav psihic Yrreall42 Yrreall42 Buna ziua !Tatal meu este diagnosticat cu alzheimer si parkinson. Este agresiv,alcoolic si aduna lucruri din gunoaie permanent. Nu se poate comunica cu el ... (vezi toată discuția)
Succesiune kikibv08 kikibv08 Buna ziua,matusa mea(sora mamei)din Suceava,eu locuind in Brasov, locuieste in casa socrilor ei ambii decedati,si sotul ei ,unicul lor copil a decedat si el in ... (vezi toată discuția)