Bună ziua, am și eu o nepotica de 4 ani care s-a nascut cu malformati la inima, a suferit 3, interventi chirurgicale în care la ce-a dea 2 intervenție chirurgicala a fost nevoie sa ii bage stimulator cardiac care trebuie sa îl poarte toată viata, ea având nevoie de el toată viata.....ea fiind operata acum 4 ani prima intervenție chirurgicala
A doua intervenție a suferit-o acum 2 ani de la care a rămas cu stimulator cardiac,impantat in burtica și anul trecut a suferit ce-a de a treia intervenție chirurgicala pentru ca i sa desprins sonda de la inima și a trebuit operata de urgenta, ea în tot acest timp având gradul grav cu asistent personal și ieri la comisia de expertiza au trecut-o la gradul accentuat, ea având nevoie de asistent personal în continuare stric supravegheata pentru ca risca în orice moment sa i se desprinda sonda de la inima iarăși, eu vrea sa știu daca se poate face ceva sa revină la gradul grav, trebuie făcută contestație prin judecătorie și vrem sa știm dacă se mai încadrează la gradul grav copii cu stimulator cardiac?
Bună ziua! În cazul nepoțelei, situația medicală descrisă se încadrează la grad de handicap grav, întrucât un copil cu stimulator cardiac are risc vital permanent și necesită supraveghere continuă. Dacă la comisie s-a stabilit doar „accentuat”, trebuie depusă contestație în 30 de zile la Comisia Superioară, cu documente medicale actualizate. Dacă răspunsul rămâne nefavorabil, se poate merge în instanță, unde practica arată că astfel de cazuri sunt reincadrate ca „grav”.
Vă recomand să formulați contestația cât mai repede și să anexați rapoarte medicale clare.
Folositi-va de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap si de Ordinul comun al Ministerului Muncii și Ministerului Sănătății nr. 1306/1883/2016 (criteriile medico-psiho-sociale de încadrare în grad de handicap la copii).